Lokalt avtal om upphovsrätt på Lärarförbundet

11 september, 1997

Journalistförbundet har träffat ett upphovsrättsavtal med Lärarförbundet om utnyttjande av material i digital form.

Journalistförbundet har träffat ett upphovsrättsavtal med Lärarförbundet om utnyttjande av material i digital form.

De som omfattas är Lärarförbundets anställda journalister, som är dubbelanslutna i SJF och Handelstänstemannaförbundet, HTF.

Avtalet motsvarar det som SJF och Tidningsutgivarna, TU, träffade i våras, utom vad gäller ersättningsfrågan, som enligt avtalet med Lärarförbundet ska behandlas i särskild förhandling.

Enligt SJF-TU-avtalet ersätts anställda journalister med en särskild summa varje år för publicering i Internet eller i annan digital form. 1997 och 1998 uppgår beloppet till 1 200 kronor per heltidsanställd och år.

Det unika med det nya avtalet är att SJF träffat ett lokalt kollektivavtal på en arbetsplats där förbundet har dubbelorganiserade medlemmar. SJF har länge hävdat sin rätt att förhandla i frågor om upphovsrätt och yrkesetik för dessa medlemmar, men har haft svårt att vinna gehör för denna linje hos andra fackförbund.

Olle Wilöf, ombudsman på SJF, är nöjd med avtalet, också rent upphovsrättsligt.

— SJF har fått ett uttryckligt genomslag för sin uppfattning att en tidningsarbetsgivare inte med automatik genom anställning förvärvar elektroniska rättigheter till materialet. För att kunna få såna rättigheter måste man teckna avtal med klubben.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies