Gå direkt till textinnehållet

LÄSTIPSET

-

#29

Till alla vänner

Åke Persson (red)/ Bokförlaget Semic

Det här är en liten rar antologi där 16 kända kvinnor och män skriver om vänskap.

Låt er inte förledas av omslaget, som ser ut som en smågullig barnbok från 50-talet. Här kan man läsa personliga texter om hur Alexandra Pascalidou, Ernst Billgren, Kid Severin, David Lagercrantz, Åke Edwardson, Helena von Zweigbergk, Joachim Berner med flera ser på vänner och vänskap.

Annons Annons

Nittonhundra

Gustaf von Platen/ Fischer & Co

Lagom till millennieskiftet kommer Gustaf von Platen ut med boken ”Nittonhundra. Vällust och armod – vemod och framtidstro” där han förmedlar stämningsbilder från det förra sekelskiftets Europa.

I förordet berättar han om sin journalistiska idé att skildra sekelskiftet för hundra år sedan. En idé som fördjupades till vetgirighet och som slutade i euforisk besatthet.

Det historiskt betydelsefulla finns med men viktigare för Gustaf von Platen har varit människorna, vardagslivet och stämningarna.

Från löpsedel till webb

Rapport 176/ Gert Z Nordström och Anders Åstrand, Styrelsen för psykologiskt försvar

Den som vill tränga djupare ner i undersökningar om tidningarnas nyhetsförmedling, retorik och påverkan kan läsa denna rapport, författad av professor Gert Z Nordström och universitetsadjunkt Anders Åstrand, bägge verksamma vid högskolan i Jönköping.

Forskarna har bland annat tittat på hur nyheten ser ut i dag, var den uppträder och när den är som mest tongivande.

Fler avsnitt
Fler videos