Gå direkt till textinnehållet

Lars Weiss fällde sig själv

Vem fällde egentligen Weiss – politikerna, de två styrelsereservanterna eller medierna? Frågan har diskuterats i många offentliga rum sen den tilltänkte SVT-chefen i måndags meddelade att han hoppar av.

Vem fällde egentligen Weiss – politikerna, de två styrelsereservanterna eller medierna? Frågan har diskuterats i många offentliga rum sen den tilltänkte SVT-chefen i måndags meddelade att han hoppar av.

Medan Lars Weiss själv pekar på den splittrade styrelsen som direkt orsak, har många andra ondgjort sig över mediernas ohemula jakt på den skadskjutne. Man har talat om drev och om oansvarig journalistik.

Som vanligt alltså. Med den skillnaden att klagomålen den här gången kommer från kolleger, inte minst framträdande journalister inom Sveriges Television. I sorgen och ilskan över att förlora sin efterlängtade och publicistiskt starke VD, har man skällt på kolleger som inte skilt på Weiss privata affärer och hans kompetens som mediechef. Man har pekat på att SVT i dessa tider behöver en stark chef, och att det här framför allt spelar public service-motståndarna i händerna.

”Om Weiss tidigare visat lite av den ödmjukhet han nu gör hade SVT inte behövt byta VD”

Reaktionen är förståelig, men inte mer än så. För varför skulle inte den tillträdande chefen för landets viktigaste medieföretag bli utsatt för samma granskning som alla andra toppar? Varför skulle hans bolagsaffär – oavsett bakomliggande motiv – inte kunna ifrågasättas på samma sätt som andras skatteplanering? Varför skulle enbart yrkeskompetens ha betydelse i detta fall, när förtroende i alla andra fall handlar om så mycket annat?

Kvar står ju en del oundvikliga fakta i målet: Lars Weiss har gjort en affär som i andra sammanhang lätt kunnat kritiseras. Han valde att stanna kvar i Frankrike och göra sig svårtillgänglig, när alla väntade på hans avgörande kommentarer.

Jag menar att Lars Weiss fällde sig själv, framför allt av dessa två skäl. En person med Weiss kunskaper både om den här typen av affärer och om hur medierna fungerar, borde ha förstått det okloka i handlingen. Om Lars Weiss dessutom i ett tidigt skede visat lite av den ödmjukhet han nu gör inför kritikerna, hade SVT sannolikt inte behövt byta VD.

Till sist: Även om Weiss verkligen var drömmen för många, finns fortfarande flera kompetenta mediechefer för SVTs styrelse att kontakta.

Flera utmärkta förslag levereras i artikeln på sidan 3. Det är bara att börja ringa.

Fler avsnitt
Fler videos