Gå direkt till textinnehållet

Lärarförbundet lägger locket på efter avhoppen

Igår, tisdag, kunde Journalisten avslöja att bara tre av 28 fast anställda journalister vid Lärarförbundets redaktioner väljer att följa med till contentbyrån Make Your Mark. Lärarförbundet vill inte svara på frågor men byrån menar att det fortfarande är "fullt fokus på att producera tidningarna enligt befintlig utgivningsplan".

Tidigt på onsdagsförmiddagen står det också klart att ytterligare en journalist väljer att inte följa med till contentbyrån, nu är de alltså bara två.

Enligt journalistklubbens ordförande Niklas Arevik vill Lärarförbundet inte betala för medarbetarnas biljetter till Fackförbundspressens dag den 11 april, trots att tidningarna är nominerade till journalistpriser i fem klasser, uppgifter som Lärarförbundet väljer att inte kommentera. 

Lärarförbundet vill inte heller svara på någon annan av Journalistens frågor, trots upprepade försök sedan i tisdags eftermiddag.

Annons Annons

– Jag vill inte kommentera det val som medarbetarna har gjort av respekt för deras beslut. Nu har vi fullt fokus på att se till att Lärarförbundets medlemmar fortsätter få bra tidningar och jag har förtroende för att det nya produktionsbolaget säkrar utgivningen med hög journalistisk kvalitet, skriver Lärarförbundets kanslichef Sixten Frixon i ett mejl.

Make Your Marks vd Jonas Terning väljer att svara via mejl. Han vill ”inte spekulera i de olika medarbetarnas personliga beslut”.

– Beslutet att byta arbetsgivare är individuellt och beroende på var man befinner sig i sitt liv och i sin karriär, skriver Jonas Terning.

Hur ska ni klara produktionen med bibehållen kvalitet?
– Vi är ödmjuka inför att de medarbetare som lämnar sitter på mycket erfarenhet. Samtidigt har vi fått signaler från en del medarbetare som gärna vill samarbeta med oss kring de här tidningarna men på annat sätt, vi har blivit kontaktade av journalister med relevant erfarenhet som är nyfikna på det här projektet, och vi har mycket erfarenhet internt. Vi väljer att se det här lika mycket som en utmaning som en möjlighet, och fokuserar på att skapa så bra journalistik som möjligt.

Vad händer med frilansarna? Ökar ni budgeten nu?
– Givetvis är vi öppna för att arbeta med frilansare.

Den största anledningen till att journalisterna har tackat nej, är att de inte har fått några garantier av er om de har ett jobb att gå till. Eller hur det jobbet ska gå till. Varför har ni inte kunnat ge det?
– Vi har varit öppna med att en MBL-förhandling kring organisationens utformning kommer att genomföras i samband med  verksamhetsövergången, därför har vi inte kunnat svara på exakt hur organisationen kommer att se ut framåt. Också med anledning av att vi inte vetat hur många medarbetare som följer med, skriver Jonas Terning (bilden nedan).

Vad hade ni kunnat göra annorlunda?
– Den här händelsen har fått stor uppmärksamhet och självklart kommer vi att utvärdera den. Nu är det fullt fokus på att producera tidningarna enligt befintlig utgivningsplan.

Fler avsnitt
Fler videos