Gå direkt till textinnehållet

Lärare kräver meddelarfrihet för friskolor

Meddelarfriheten bör även gälla på friskolor. Det motionerar fyra lokalavdelningar om till Lärarförbundets kongress i november, skriver Lärarnas Tidning.

Lärarförbundets lokalavdelningar i Vallentuna, Halmstad, Sundbyberg och Täby har skrivit en motion om att yttrandefrihet även bör gälla om man jobbar på en friskola. Lokalavdelningarna anser att förbundet bör driva frågan.

I Täby kommun har man nyligen antagit en kommunikationspolicy som går ut på att anställda ska vara en god talesman för sin arbetsgivare. Lärarnas Tidning skriver att lojalitetskravet gentemot arbetsgivaren har gjort att det är svårt att hitta lärare på friskolor och i kommunal verksamhet som vill uttala sig i massmedier.
– Man är rädd att det kan skada den egna arbetsplatsen. Hur man agerar kan ju också spela roll i den individuella lönesättningen, säger Christina Flack, ordförande i Lärarförbundet i Täby till Lärarnas Tidning.

Folkpartiet anser att meddelarfriheten ska gälla även för anställda på friskolor. Moderaterna har inte drivit frågan och Centerpartiet vill ha ett meddelarskyldighet motsvarande Lex Sarah som finns för vårdanställda. Samtliga oppositionspartier anser att meddelarfriheten bör se likadan ut på alla skolor oavsett huvudman.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos