Landskrona Posten:Ekots kritik är orättvis
Efter valet fick Landskrona Posten kritik för att ha bäddat för sverigedemokraternas framgångar i kommunen. Nu känner sig journalisterna på tidningen orättvist behandlade sedan Ekot redogjort för kritiken.
Efter valet fick Landskrona Posten kritik för att ha bäddat för sverigedemokraternas framgångar i kommunen.
Nu känner sig journalisterna på tidningen orättvist behandlade sedan Ekot redogjort för kritiken.
Det började i våras med att Landskrona Posten, som är en edition av Helsingborgs Dagblad, ville ta ett samlat grepp om ungdomsbrottsligheten.
– I åratal hade vi skrivit om rån, överfall och annat våld i notiser och mindre artiklar. Nu beslöt vi att ge alla, förövare, offer, föräldrar, skola, sociala myndigheter, invandrarföreningar och polis, möjlighet att komma till tals, berättar redaktionschefen på Helsingborgs Dagblad, Kersti Forsberg.
Serien ”Ungdomsgängen”, med sammanlagt 25 artiklar, publicerades i mars och gensvaret blev enormt.
Allmänheten mejlade och ringde till redaktionen som aldrig tidigare och majoriteten uttryckte en lättnad över att ämnet äntligen behandlades, uppger Kersti Forsberg och flera andra medarbetare på tidningen som Journalisten talat med.
Sammanlagt har serien resulterat i 98 artiklar om gängkriminaliteten, de flesta är skrivna av reportern Joakim Björck, en av elva reportrar på Landskrona Posten.
När sverigedemokraternas valframgång i kommunen stod klar menade riksdagsledamoten Anders Karlsson (s) på en presskonferens att socialdemokraterna förlorat röster, och därmed den politiska makten, till det främlingsfientliga partiet delvis på grund av artikelserien i Landskrona Posten.
Därmed fick artiklarna riksintresse. Bland annat har Ekot rapporterat om att invånare i Landskrona kritiserat tidningen för att ha bäddat för sverigedemokraternas framgångar.
Det är främst valet av intervjupersoner i Ekot som upprör Kersti Forsberg och Joakim Björck.
I ett inslag den 22 september uppmärksammar Ekots reporter frågan genom att låta en person, aktiv i det albanska föreningslivet, kommentera att ungdomarna inte skulle tala sanning när de i artikeln ”Vi har våldet i blodet” berättar hur de misshandlar folk och förklarar sin kriminalitet med den hårda uppväxtmiljön i Kosovo.
Ekoreportern säger också i inslaget att den intervjuade personen ” känner pojkarna”.
– Intervjupersonen får stå oemotsagd i inslaget och uppfattas därmed som trovärdig. Men samma person har medverkat i tidningen och fått säga sin mening och uttrycka sina farhågor för de generaliseringar av kosovoalbaner som allmänheten riskerar att göra med anledning av serien, säger Joakim Björck och frågar:
– Hur kan Ekots reporter veta att denne person känner pojkarna som vi intervjuat, de är ju anonyma i serien?
– Vi blir anklagade för att ha dåligt underbyggda artiklar av någon som dimper ner i Landskrona i en dag eller två. Det känns väldigt orättvist när Ekots eller andra stockholmsmediers intervjupersoners ord plötsligt blir till sanningen om hur det står till i Landskrona. Vi är ju här jämt och vet vilka dessa intervjuade personer är, menar Kersti Forsberg.
– Jag förstår om det känns obehagligt för Helsingborgs Dagblad. Men en tidning ska skriva det som är sant och relevant och i det här fallet finns det en stark kritik mot relevansen som jag ville ta upp, säger Ekots reporter Daniel Öhman, som gjorde inslagen och inte vill gå in på hur han väljer sina källor.
Daniel Öhman tycker att journalister oftare än politiker slipper ta ansvar för vad de påstår.
– När man går från notisform till ett stort antal artiklar med starka bilder finns det en betydande risk att folk upplever att kriminaliteten blivit värre, även om så inte är fallet.
Men Landskrona Postens Joakim Björck hävdar bestämt att gängbrottsligheten ökat det senaste året.
– Det framgår av serien som är väl underbyggd, säger han.
ik@journalisten.se
Fotnot 1: Här är länken till serien ”Ungdomsgängen” och Landskrona Postens övriga artiklar om gängkriminalitet.
http://hd.se/mer/2006/08/07/de_foerfoeljs_gaeng_vaagar_inte/
Fotnot 2: Reportageserien om gängkriminalitet i Landskrona är en av fyra finalister till Nära Journalistpriset, som belönar lokaljournalistik, på 75 000 kronor. Den slutliga segraren presenteras på Nära-konferensen i Örebro den 27 oktober.