Låga löner på NT trots vinst på 117 miljoner
Norrköpings Tidningar gjorde i fjol ett rekordresultat. Trots det har journalisterna på NT de lägsta lönerna bland tidningarna inom Stormarknadspress. – Vi har tappat förtroendet för ledningen och är på väg mot en konflikt, säger Janne Stenström, styrelseledamot i NTs journalistklubb.
Norrköpings Tidningar gjorde i fjol ett rekordresultat. Trots det har journalisterna på NT de lägsta lönerna bland tidningarna inom Stormarknadspress.
– Vi har tappat förtroendet för ledningen och är på väg mot en konflikt, säger Janne Stenström, styrelseledamot i NTs journalistklubb.
NT-koncernen gjorde förra året en vinst på 117 miljoner kronor och har nu 450 miljoner i kassan.
Medianlönen på NTs redaktion är 20 000 kronor per månad. NTs journalister ligger därmed 1 350 kronor under vad journalisterna tjänar vid övriga tidningar inom Stormarknadspress, det annonssamarbete mellan sex av landets största landsortstidningar som NT är en del av.
De NT-anställda tjänar minst av journalisterna inom Stormarknadspress, samtidigt som de jobbar vid det mest vinstgivande företaget.
Journalisterna kräver att deras löner ska upp i nivå med snittet inom Stormarknadspress, det vill säga att medianlönen höjs med 1 350 kronor per månad och att det sker inom max två år.
Har accepterat en höjning
Efter många turer har NT-ledningen accepterat att lönerna ska upp till den begärda nivån men vill inte säga när.
– Vi ska inte segdra detta men vill först avvakta hur de centrala avtalen utfaller, säger VDn Björn Jacobsson.
Enligt journalistklubbens ordförande Birgitta Granehed skulle det kosta företaget mindre än två procent av fjolårsvinsten att tillmötesgå journalisternas lönekrav.
På frågan varför NT med tanke på den extremt goda ekonomin inte kan vara mer generös svarar Björn Jacobsson att företaget visat generositet i och med att man gått med på lönekravet på sikt, trots att konjunkturen viker.
År 1999 hade Björn Jacobsson en taxerad inkomst på 905 000 kronor. Mellan 1998 och 1999 höjdes hans månadslön med 4 500 kronor, vilket är exakt fyra gånger mer än det lönelyft NT-journalisterna begär.
– Procentuellt sett har jag fått lika höga lönelyft som övriga på företaget, uppger Björn Jacobsson.
Anställda kräver vinstdelning
I stort sett samtliga anställda på Norrköpings Tidningar har skrivit på namnlistor med krav på vinstdelning. Nyligen kom svaret från tidningsstyrelsen.
– De sa nej bland annat med motiveringen att man inte jobbar bättre om man får mer betalt, säger Birgitta Granehed.
Däremot fick de anställda en halv månadslön som engångsutbetalning, en summa som dock minskas för dem som varit föräldralediga och sjukskrivna.
Varför säger ni nej till vinstdelning?
– Vinstdelning är inte resultatdrivande. Men vi är öppna för att satsa på till exempel kompetensutveckling eller arbetsmiljön, säger Björn Jacobsson.
NT-koncernen planerar att expandera. Man har tidigare köpt upp Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda och i fjol var det nära att koncernen förvärvade tidningarna inom Sydostpress.
Kommer ni att införa samma återhållsamma lönepolicy i de företag ni går in i?
– Det ska jag svara på när vi expanderar, säger Björn Jacobsson.
Janne Stenström i journalistklubbens styrelse är kritisk till NTs ledning.
– Att ett tidningsföretag har mycket pengar betyder inte att det satsar på journalistik. NT är ett typexempel på detta.
sw@sjf.se
Fotnot 1: I Stormarknadspress ingår Norrköpings Tidningar, Nya Wermlands Tidningen, Upsala Nya Tidning, Nerikes Allehanda, Vestmanlands Läns Tidning och Östgöta Correspondenten.
Fotnot 2: I NT-koncernen ingår förutom nämnda tidningar även Folkbladet i Norrköping och Västerviks-Tidningen.