Kvällstidningarna redo att märka fällda artiklar
Både Aftonbladet och Expressen öppnar nu upp för att tydligt märka PON-fällda artiklar på nätet. Pressombudsmannen Ola Sigvardsson ställer sig positiv till initiativet.
Det har länge funnits ett direktiv från TU (Tidningsutgivarna) att nätartiklar som en gång blivit fällda av PON antingen bör tas bort helt, läggas internt eller ha en tydlig markering att artikeln i fråga blivit fälld av PON.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson berättade i midsommarhelgen i sin blogg att Expressen jobbar med att se över sina möjligheter att märka nätartiklar. Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet, sätter ingen prestige i att konkurrenten Expressen tar initiativ i frågan.
– Nej, det vore en synnerligen destruktiv prestige. Vi och Expressen har roligare och mer konstruktiva fajter att ägna oss åt.
Att Expressen leder frågan tycker han är ett utmärkt initiativ och pressombudsmannen Ola Sigvardsson håller med.
– Det är utomordentligt av Expressen, det är ju så att det redan finns en sådan instruktion från TU. Det är en hel del tidningar som inte har gjort det tidigare och att Expressen tar det här initiativet är positivt, och jag hoppas att andra tidningar följer efter.
Tycker du att artiklar som har blivit PON-anmälda borde plockas bort helt och hållet från nätet?
– Nej, även tryckta tidningar finns ju kvar i arkiv, det är bra att det som fällts av nämnden finns att tillgå men man ska tydligt kunna se att artiklarna har blivit klandrade.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är övertygad om att fler tidningar kommer att följa efter.
– Att börja märka publiceringar som är PON-klander är enkelt, det kommer nog alla att göra vad det lider. Det svåra blir nog att förklara för den som fått en redaktion PON-klandrad att den fällningen kanske inte per automatik bör medföra att materialet plockas bort. Det kan ju faktiskt vara så att publiceringen var genomtänkt, genomarbetad, relevant och intressant – men att den ändå klandrades. Då kanske tidningen ifråga kommer att låta den ligga kvar på nätet.
Vilken effekt tror du att ert arbete med att märka fällda artiklar på nätet kommer att få?
– Ingen alls, egentligen, för 99,99 procent av alla våra besökare. Men för det fåtal personer som råkar söka fram en gammal text som råkar vara PON-klandrad, blir det tydligt att den har varit föremål för en pressetisk tvist. Och eftersom vi har ambitionen att vara transparenta också med kritik, tycker vi att det är en hedersfråga att vi synliggör om en text som fortfarande publiceras på Expressense har fällts av PON.
När Expressen är färdiga med märkningen av de klandrade artiklarna våga Thomas Mattsson inte svara på i dagsläget.