Gå direkt till textinnehållet

Kvällstidningar fälls för publicitet om styckmord

Aftonbladet och Expressen bröt mot god publicistisk sed när de publicerade bilder på en misstänkt styckmördare.

Aftonbladet och Expressen bröt mot god publicistisk sed när de publicerade bilder på en misstänkt styckmördare.

Båda tidningarna visade mannen på bild på såväl förstasida som insidor. Båda tidningarna hade rubriker om att den misstänkte mördaren log mot fotograferna och i rätten och båda tidningarna hade likartade, detaljerade uppgifter om hur det gick till när mannen mördade sin sambo.

Den misstänkte anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO, som gör en likartad bedömning av Aftonbladets och Expressens publiceringar.

Annons Annons

PO påpekar att när publiceringen skedde hade mannen häktats som misstänkt för att ha mördat och styckat sin sambo och han hade erkänt. Allmänintresset av det allvarliga brottet innebar att mannen fick tåla visst utpekande.

PO påpekar att bilderna på honom från häktningsförhandlingen var mycket stort uppslagna. Tidningarna skrev om hans leende och att han inte visade ånger.

Enligt PO var utpekandet genom den kraftfulla och påträngande bildjournalistiken tillsammans med de framlyfta uppgifterna i rubriker och bildtext inte försvarlig med hänsyn till allmänintresset. PO bedömer att publiceringen inte var förenlig med en ansvarig hållning inför den publicistiska uppgiften.

Pressens opinionsnämnd delar POs åsikt och slår fast att Aftonbladet och Expressen ska klandras för att de brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos