Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot kulturministerns uttalande om kulturjournalistik

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth sa igår i SR P1s Kulturnytt att företag är rädda för att investera i ett nytt operahus för att kulturjournalistiken är för exkluderande. Uttalandet får nu skarp kritik från flera kulturjournalister.

I gårdagens Kulturnytt debatterades frågan om ett nytt operahus i Stockholm. Lena Adelsohn Liljeroth sa då att det finns en rädsla inom näringslivet för att ingå sponsringsavtal med kulturlivet, eftersom att företrädare för kultur men också kulturjournalister är för exkluderande.

Kulturministerns uttalande får skarp kritik från flera kulturjournalister.  
”Förlåt, Lena Adelsohn Liljeroth. Nästa gång skickar jag fårstås sidorna på remiss till kulturdepartementet, så att du kan stryka det som är för svårt” skriver Karin Olsson i Expressen och förklarar att hon inte är förvånad över att kulturministern hellre ger sig på kulturjournalistiken än näringslivet.

”Lena bestämmer över all kultur i Sverige. Hon är kulturminister. (…) Det blir alltid kulturdebatt när Lena säger saker om kultur för hon har jätteofta fel” skriver Martin Aagård i Aftonbladet, med fotnoten: Aftonbladet kulturs läsa lätt-serie är ett samarbete med Centrum för lättläst information till näringslivet – ”Vi skriver så att sponsorerna förstår”.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos