Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot ETCs frilansarvoden

Frilansarvodena inom ETC-koncernen är ofta låga och kan variera kraftigt mellan de olika titlarna, enligt frilansfackliga i Journalistförbundet. "Vi vet att ETC ofta betalar dåligt, dels för att vi som är förtroendevalda också är frilansar, dels genom rapporter från medlemmar", säger Åsa Ohlsson, ordförande för Frilans Syd.

Enligt en uträkning Frilans Syd gjort kan ETCs arvode ligga på halva det rekommenderade ar­vodet enligt Frilansrekommendationen. Frilans Riks och Frilans Syd går nu ut och ber medlemmar och klubbar om mer information för att kunna agera. Ett skäl till att sätta ljuset på ETC-koncernen är att den startar nya tidningar; i dagsläget ges 20 tidningar ut.

– En farhåga är att många av de nya titlarna gör sig beroende av billigt frilansmaterial.

Ett annat skäl är ETCs värdegrund, menar Åsa Ohlsson.

– Jag tror faktiskt inte att så många tror att Bonnier eller Schibsted ska tänka annat än krasst ekonomiskt-kapitalistiskt. ETC har i alla fall en självbild av att de har en annan värdegrund.

Det blir värre när de betalar dåligt?
– Det säger jag inte, men det blir i alla fall inte bättre.

Andreas Gustavsson, VD för ETC förlag, säger att det pågår en diskussion kring variationen i arvoden. Han tycker att alla uppdragsgivare i branschen har lika stort ansvar för schyssta arvoden, oavsett färg på ledarsida:

– Men sedan gäller det att vi på ETC ska leva som vi lär. Det gäller alla tidningar som produceras hos oss. Därför är det här också något som lyfts på ledningsnivå. Inte minst för att vi är måna om de relationer vi har till våra externa medarbetare.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.