Kritik mot DNs försök att sänka arvoden
Dagens Nyheters kulturfrilansar befarar att deras arvoden ska sänkas. I ett brev med 62 underskrifter begär de att få träffa kulturchefen Maria Schottenius för ett klargörande.
Dagens Nyheters kulturfrilansar befarar att deras arvoden ska sänkas. I ett brev med 62 underskrifter begär de att få träffa kulturchefen Maria Schottenius för ett klargörande.
Anledningen till frilansarnas oro är att Schottenius i februari meddelade frilansarna att arvodena skulle justeras, det vill säga sänkas, med motiveringen att kultursidan gått upp i grad i brödtexten. I och med att artiklarna blivit kortare skulle arvodena sänkas.De nya arvodesnivåerna skulle gälla från och med den 16 juni 2007.
– Sänkningen skulle framför allt slå mot huvudartiklarna på Idé & kritikuppslagen, säger litteraturkritikern Sara Danius som varit knuten till DN i 20 år. För en huvudartikel på 4 500 tecken skulle jag få arvodet sänkt med 1 000 kronor.
Maria Schottenius säger nu att det förmodligen inte blir några förändringar av arvodena.
– Vi trodde tidigare att den formförändring vi gjort måste leda till ändrade arvoden. Men det blev inte så.
När DN Kultur för två år sedan sänkte arvodena lyckades frilansarna efter protester stoppa ett ännu lägre bud.
– Vi ställde upp på en sänkning av solidaritet med DN som då hade dålig ekonomi. Men vi blev lovade att nivån senare skulle återställas, säger Sara Danius.
Maria Schottenius känns inte vid att hon gett utfästelser om att arvodena i en framtid skulle återställas till den nivå som gällde före 2004.
– Sådana löften kan jag inte ge, även om jag gärna skulle höja frilansarnas arvoden hur mycket som helst om ekonomin tillät det. DN har trots allt dubbelt så höga arvoden som Svenska Dagbladet.
Kulturfrilansarnas oro gäller även kulturjournalistikens utveckling i stort. Sara Danius talar om en nedvärdering av kulturmaterialet.
– Utrymmet för kritiken och det offentliga samtalet krymps. DN har stolta traditioner när det gäller kultur- och samhällskritik, men nu tillåts det kritiska uppdraget erodera.
Hon påpekar att det i dag är omöjligt att försörja sig som professionell kritiker.
– Utvecklingen har skett de senaste tio åren. I längden finns risken att kritiken kommer att bygga på enstaka inhopp från akademiker och andra med huvudsaklig försörjning på annat håll.
Litteraturkritikern Madeleine Gustafsson hör till dem som har kunnat försörja sig som professionell kritiker. Hon har märkt av ett ständigt knaprande på arvodesnivåer och format under de senaste åren.
– Jag har haft privilegiet att kunna leva som fri kritiker och har haft tid att fördjupa mig i författarskap. Kritik är en viktig genre, inte bara som konsumentupplysning, utan också för att för att man där kan redovisa ett personligt förhållande till litteraturen.
Filmkritikern Eva af Geijerstam anser att DN Kultur visar ringaktning för frilansarna.
– Vi producerar ändå en stor del av vad kultursidan publicerar.
hl@journalisten.se