Gå direkt till textinnehållet

Kriget stoppar DNs löneförhandling

Dagens Nyheter genomför ingen lönerevision 2022, i stället får alla lika mycket – en tusenlapp mer i månaden.

Det var arbetsgivaren som ville slippa årets löneprocess, på grund av kriget i Ukraina.

– Det är ju fortfarande en lönerevision, alla får en lönehöjning, men företaget ansåg att organisationen inte tyade en vanlig löneprocess. Vi hade krävt två nivåer men backade på det. Redaktionen gick på en vecka från pandemi- till krigsbevakning och organisationen, inklusive chefer, var fullt upptagna med annat än lönesamtal, säger Anders Forsström, ordförande i journalistklubben på Dagens Nyheter.

– Potten är extra liten i år, bara 1,8 procent. Hur företaget än gjort hade anställda blivit besvikna. Arbetsgivaren sköt dock till lite utöver potten så att alla får tusen kronor i lönehöjning, och det gjorde att vi kunde gå med på att strunta i en vanlig löneprocess där majoriteten skulle fått betydligt lägre belopp.

Klubben bedömer att åtta av tio av medlemmarna får en högre lön än de skulle ha fått om DN genomfört en lönerevision där ett mindre antal journalister fått större löneökningar på bekostnad av övriga. Den årliga kartläggningen av löneskillnader mellan män och kvinnor kommer att genomföras i höst.

– Den förenklade löneprocessen har delvis väckt hård kritik, även i klubbstyrelsen. Företaget gick ju med nästan 270 miljoner i vinst, att då bara drygt en procent av vinsten går till de anställda i form av löneökningar var smärtsamt. Flera medlemmar, även de med högre löner, hade särskilt velat se satsningar utanför pott på de grupper som har lägre löner, till exempel på redigeringen, webben och sociala medier. Det är de grupper som jobbat hårt under hela pandemin, som ställer upp för företaget och läsarna. Inte minst byter de oftare schema, som nu när vi har dygnet runt-bevakning, säger Anders Forsström.

Fler videos
Fler avsnitt