Konsulter går hårt åt sparförslag på UR
Utbildningsradions förslag till omorganisation sågas i en konsultrapport. Ledningen borde vänta med förändringar till dess en statlig public service-utredning blir klar, skriver utredaren.
Utbildningsradions förslag till omorganisation sågas i en konsultrapport.
Ledningen borde vänta med förändringar till dess en statlig public service-utredning blir klar, skriver utredaren.
URs ledning föreslog i juni att kontoren i Växjö, Örebro och Luleå skulle läggas ner vid årsskiftet. Därmed skulle sex tjänster för radioproducenter försvinna och företaget kunna spara nära sju miljoner kronor.
VD Christina Björk har förklarat att nedskärningarna är ett led i URs strategiska arbete.
När radions roll i undervisningen minskar prioriterar UR i stället TV och webb. Christina Björk anser dessutom att URs program är för dyra att producera, jämfört med vad det kostar Sveriges Radio och Sveriges Television att producera program.
– Vi har inte sett några siffror och vet tyvärr inte hur vår VD har kommit fram till slutsatsen att UR är så mycket dyrare. Journalistklubben har begärt underlag men har hittills inte fått några detaljerade uträkningar som visar att så är fallet, säger Andreas Morén, ordförande i Journalistklubben på UR.
I konsultrapporten konstateras att det är rimligt att URs program är dyrare att producera än programmen i SR och SVT, eftersom URs uppdrag innebär att kraven på kvalitet och pedagogik är högre.
Det är fackklubbarna på UR som har beställt rapporten av Arbetstagarkonsult AB, som analyserat URs förslag till omorganisation. Utredaren Anders Wiberg drar följande slutsats:
”Ytterligare effektivitetsvinster är kanske mer att söka i ledning, samordning, planering och administration än i själva produktionsledet.”
Vidare konstaterar Anders Wiberg att UR har en stabil ekonomi. Under de kommande åren kan intäkterna förutses och UR har genom rationaliseringar skapat en reserv på 44 miljoner kronor att använda till omstruktureringar och oförutsedda utgifter.
– UR ska ha all heder av att man skött ekonomin väldigt bra, men det innebär också att man har utrymme att låta omskola radioproducenter till TV-producenter, säger Anders Wiberg. Möjligheterna är goda att genomföra rationaliseringar på ett planerat och genomtänkt sätt.
Anders Wiberg har också svårt att förstå varför det är så bråttom med omorganisationen. Han påpekar att regeringen i höst utser en utredare som ska se över hur de tre public service-bolagen kan utnyttja resurserna effektivare och hur det ska bli lättare att jämföra bolagens kostnader.
UR borde avvakta vad den statliga utredningen kommer fram till, anser Anders Wiberg. Genomför man, enligt Anders Wiberg, rationaliseringar bara med motiveringen att URs programkostnader är höga riskerar man att helt i onödan äventyra kvalitet och arbetsmiljö.
– Många är oroliga för arbetsmiljön och ser med fasa på framtiden. Jag är chockad över bristerna i förslaget. Att bara ha ett enda förslag till omorganisation är oseriöst – hur vet man då att det är bästa sättet att använda licenspengarna på? undrar Andreas Morén.
I rapporten betonas att UR-ledningen inte analyserat vilka kompetensförluster företaget gör om de tre regionalkontoren läggs ned. För att förstå regionens perspektiv måste man vara på plats och ha tillgång till regionens nätverk, enligt rapporten.
Anders Wiberg är förvånad över att de sex medarbetarna på regionkontoren ska behöva sägas upp när det i URs personalstab finns 47 personer mellan 60 och 65 år och som snart går i pension.
VD Christina Björk vill inte kommentera rapportens innehåll medan MBL-förhandlingar pågår. URs styrelseordförande Birgit Friggebo avböjer också att kommentera rapporten, som hon inte läst.
– Jag hoppas UR-styrelsen sätter sig in i frågan och inväntar den statliga utredningen innan den fattar långsiktiga och mer genomtänkta beslut om URs framtid, säger Andreas Morén.
Styrelseledamoten Lars-Åke Engblom, medieprofessor vid högskolan i Jönköping, har flyktigt läst konsultrapporten. Han går inte in på detaljer, men säger att rapporten är klart intressant.
– Generellt är jag skeptisk mot koncentrationen i alla medier och mot koncentrationen till Stockholm. Det är lätt att se vad man vinner på att skära ner i distrikten, men svårare att se vad man förlorar, säger Lars-Åke Engblom.
Konsultrapporten ska diskuteras på UR-styrelsens nästa sammanträde den 30 oktober.
hl@journalisten.se