Gå direkt till textinnehållet

Konkurrensverket ska mota ägarkoncentration

Kulturminister Marita Ulvskog ska ge Konkurrensverket i uppdrag att pröva om det är möjligt att använda konkurrenslagstiftningen för att mota en ökad ägarkoncentration i medierna. Samtidigt ska verket pröva Metros anklagelse om att Bonnier missbrukar sin dominerande ställning för att slå ut Metro från tidningsmarknaden.

Kulturminister Marita Ulvskog ska ge Konkurrensverket i uppdrag att pröva om det är möjligt att använda konkurrenslagstiftningen för att mota en ökad ägarkoncentration i medierna. Samtidigt ska verket pröva Metros anklagelse om att Bonnier missbrukar sin dominerande ställning för att slå ut Metro från tidningsmarknaden.

I förra veckan anmälde Tidnings AB Metro konkurrenten Bonnier AB till Konkurrensverket för brott mot konkurrenslagen. Det påstådda brottet gäller förbjudna konkurrensbegränsningar eller närmare bestämt missbruk av dominerande ställning.

Enligt lagen betraktas en marknadsandel på över 40 procent som ett tydligt tecken på dominerande ställning. Detta är inte förbjudet i sig, men den starka ställningen får inte användas för att konkurrera ut andra företag på samma marknad, genom exempelvis underprissättning, så att priset understiger kostnaden för tillverkningen.

Enligt Metros anmälan är det just detta Bonnier gjort, i och med lansering av gratistidningen Stockholm City.

Annonspriserna i City är betydligt lägre än i Metro. Listpriset, utan rabatter, är under introduktionsperioden 9,37 kr per spaltmillimeter för textannonser. Detta kan jämföras med 52 kr för Metro Stockholm, 41 kronor för Dagens Nyheter och 37 kronor för Svenska Dagbladet, enligt Presstödsnämndens statistik för vardagsannonsering 2001. En helsida i fyrfärg i Stockholm City kostar i dag, enligt uppgift, cirka 25 000 kronor, att jämföra med en helsida i Metro som enligt listpriset kostar 133 466 kronor. Detta är prisdumpning, hävdar Metro.

”Inte ens om Stockholm City sålde slut allt annonsutrymme skulle den täcka sina egna kostnader. För Metro finns ingen möjlighet att under en längre tid matcha Stockholm Citys priser. Om Metro gör det skulle företaget snart få stora ekonomiska problem och riskera att utträda från Storstockholmsmarknaden”, skriver Metro i anmälan till Konkurrensverket.

Metro-koncernen har tidigare drivit en liknande process i Danmark, där Berlingske-koncernens gratistidning Urban konkurrerade med låga annonspriser. Där tvingade det danska konkurrensverket Urban att höja sina priser, så att de låg i paritet med MetroXpress.

Huruvida Metro når samma framgång även i Sverige beror till största delen på hur Konkurrensverket definierar Bonniers ställning. Enligt Metro har Bonniers 68 procent av annonsmarknaden i Stockholm, men enligt Bonniers stämmer inte de siffrorna.

”Den siffran är fel. Bonnier har naturligtvis en stor del av reklamkakan i Stockholm, men vi har ingen dominerande ställning”, skriver koncernens informationsdirektör Erik Månsson på Bonniers intranät.

Thorbjörn Larsson, styrelseordförande i Stockholm City i Sverige AB, hävdar istället att det är Matro som har en dominerande ställning:

– Metro har haft monopol på gratistidningsmarknaden. Det monopolet ska vi bryta.

Kulturminister Marita Ulvskog vill inte kommentera Metros anmälan, innan den granskats av verket.

– Jag ger mig inte in i den typen av krigföring som de håller på med just nu.

Däremot signalerar hon tydligt att det just är Konkurrensverket som ska vara den viktigaste instansen i frågor om ägarkoncentration inom medierna. Något nytt försök från departementets sida att vidta åtgärder mot ägarkoncentrationen är inte att vänta. Istället får nye generaldirektören Claes Norgren, tidigare chef för Finansinspektionen, detta som en av de första uppgifterna på sitt bord när han tillträder den 1 januari.

– Jag avser att ge Konkurrensverket i uppdrag att pröva om det är möjligt att använda konkurrenslagstiftningen för att mota ägarkoncentrationen. I sitt remissyttrande till ägarkoncentrationsutredningen var verket öppet för att det var möjligt och jag vill nu att de visar om det stämmer.

Vad skulle det betyda för ägarkoncentrationen om, säg, Metro eller Svenska Dagbladet, skulle slås ut som en följd av Bonniers offensiva satsning på lågprisannonser i Stockholm City?

– Om Svenska Dagbladet skulle försvinna tror jag att det vore väldigt allvarligt. Metro har inte lika mycket unikt material, det är ju mest TT-material, men de har en distribution som gör att de når människor som annars inte läser någon dagstidning. Så utan att ge mig in i tidningskriget kan jag väl bara säga att jag tror att det är bra om det finns många olika tidningar, säger Marita Ulvskog.

En hypotes som förekommit i diskussionerna kring syftet med Stockholm City är att den kan fungera som en bricka i ett spel där Bonniers skulle göra en uppgörelse med MTG för att ta över deras ägarandel i TV4.

I en intervju i Journalisten i våras hävdade Bonniers styrelseordförande Bengt Braun att det inte på något sätt skulle vara skadligt ur ägarkoncentrationsperspektiv om Bonnier blev ensam ägare i TV4.

Men den åsikten delar inte kulturministern:

– Jag har en annan uppfattning. Jag tycker att det är viktigt att det finns en ägarblandning i TV4.

Senaste numret

Fler avsnitt