Gå direkt till textinnehållet

Kommentarer på nätet drar ofta iväg

På senare tid har flera debattörer diskuterat om journalisterna aktivt ska ha en dialog med läsarna i kommentarsfälten. Therese Larsson har fått utstå kritik för en krönika hon skrivit i Svenska Dagbladet, men hon valde att inte kommentera kritiken på nätet.

– Jag försöker alltid ta mig tid att svara på mejl, men kommentarer på nätet drar ofta iväg i en annan diskussion, säger hon.

Hennes krönika med rubriken ”Turistkartan i Europa ritas om” har fått ta emot mycket kritik i kommentarsfältet på SvD.se för att vara en direkt kopia av en artikel i The Economist. Therese Larsson har låtit bli att besvara kritiken i det öppna kommentarsfältet.

– Jag har ibland tänkt att göra det men det är så sällan jag går in och läser, så det har inte blivit av.

Hon säger att artikeln inte alls är tagen från The Economist.

– Hela artikeln grundar sig på en artikel som jag har läst i International Herald Tribune, den i The Economist läste jag först i efterhand. Jag borde självklart ha hänvisat till International Herald Tribune i min krönika. Det verkar även som att många tyska tidningar skrivit om samma ämne, säger hon.

– Det är ett gissel för man läser så mycket hela tiden i det här yrket, och det är ibland svårt att hålla reda på var ifrån man fått allt. Men jag har verkligen fått mig en tankeställare och kommer vara mycket noggrannare med hänvisningar i framtiden.

Vad tror du hade hänt om du i kommentarsfältet gått in och gett en förklaring?

– Det kanske jag borde ha gjort, men jag var på semester i USA när krönikan publicerades och kollade varken mejl eller kommentarsfält. Det bästa hade självklart varit om jag börjat krönikan med ett enkelt "Jag läste en artikel i Herald Tribune förra sommaren som fick mig att börja fundera"… och sedan skrivit vidare. Men det är lätt att vara efterklok. 

Fler avsnitt
Fler videos