Kollektivavtal med Proffice-bolag
För första gången har Journalistförbundet skrivit ett kollektivavtal med ett bemanningsföretag. Avtalet med Proffice-ägda Mediakompetens AB gäller fram till mars år 2007. Men det var en oenig styrelse som tog beslutet.
För första gången har Journalistförbundet skrivit ett kollektivavtal med ett bemanningsföretag. Avtalet med Proffice-ägda Mediakompetens AB gäller fram till mars år 2007. Men det var en oenig styrelse som tog beslutet.
Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén gillar inte utvecklingen att bemanningsföretagen nu även nu börjar hyra ut journalister.
– Men vi har ingen möjlighet att stoppa bemanningsföretag. De finns i det svenska samhället. Det enda vettiga sättet att reglera arbetsförhållandet för de medlemmar som vi förmodligen kommer att få är att skriva ett kollektivavtal. Finns det ett bemanningsföretag som anlitar journalister är det vi som ska skriva avtal eftersom vi kan mediefrågor, säger Agneta Lindblom Hulthén.
Beslutet om att godkänna avtalet med Mediekompetens togs av Journalistförbundets styrelse i förra veckan. Styrelsen var dock oenig: ledamoten Jonas Nordling reserverade sig skriftligt mot beslutet.
Mediekompetens VD Thomas Lundkvist säger att det tekniskt skulle vara möjligt att driva företaget utan ett kollektivavtal.
– Men då riskerar man att få verksamheten ifrågasatt på ett sätt som man inte får om den är reglerad mot arbetstagarorganisationen. Detta är en ny verksamhet, så ett kollektivavtal är en signal till marknaden att det finns en långsiktighet och en seriositet i det vi sysslar med, säger Thomas Lundkvist, som tidigare har varit samhällschef på Sveriges Television.
Kollektivavtalet mellan Mediakompetens och Journalistförbundet bygger i stor sett på ett befintligt bemanningsavtal som finns mellan Almega, Industri- och tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation, och HTF, Handelstjänstemannaförbundet. Till detta har Journalistförbundet fört in paragrafer som specifikt berör journalister. I avtalet står det bland annat att journalister inte ska behöva ta uppdrag som de anser är förödmjukande enligt de spelregler som tagits fram av Pressen samarbetsnämnd. Upphovsrätten ska också gälla på de medieföretag som medarbetarna är uthyrda till.
Lönerna för dem som är anställda på Mediakompetens kommer att följa avtalet mellan Journalistförbundet och tidskriftsföretag, det så kallade MIA-avtalet. De journalister som jobbar för bemanningsföretaget är därmed garanterade en lön på 16 500 kronor i månaden om personen jobbar 40 timmar i veckan. De med en akademisk examen i journalistik garanteras en månadslön på 18 000 kronor.
Anställda på Mediekompetens är garanterade lön för 133 timmars arbete i månaden de första 18 månaderna: 33,25 timmar i veckan. Efter 18 månader stiger avtalet timmar till 150 per månad: 37,5 timmar i veckan. Förutom månadslönen har ambulerande medarbetare rätt till prestationslön.
Enligt avtalet gäller anställningen tillvidare om arbetsgivaren och medarbetaren inte har kommit överens om att jobbet ska vara tidsbegränsat eller på prov. Begränsningar kan gälla då det gäller program som görs en viss säsong, för att avlasta vid arbetstoppar eller ersätta personer som är sjuka, tjänstlediga eller på semester.
Tidsbegränsad anställning kan även gälla då man behöver extra arbetskraft då uppdraget kräver specialkompetens. Denna anställningsform får dock inte användas för att täcka behov av arbetskraft.
Vidare står det att anställda som inte till 100 procent har sin anställning på Mediekompetens har rätt att arbeta åt andra arbetsgivare eller i egen firma.
Huvudägare i Mediakompetens är bemanningsföretaget Proffice. I företagets styrelse sitter bland annat Dagens Nyheters och Expressens förre chefredaktör Joachim Berner samt TV4s förre programdirektör Lars Weiss.
pj@journalisten.se