
Medieföretagen: ”Verksamheten – inte kollektivavtal ska avgöra arbetstiderna”
avtalsrörelsen 2025 Medieföretagens förbundsdirektör Maria Möller anser att det viktigaste i avtalsrörelsen är att kollektivavtalen fungerar för både stora och små mediehus. Medieföretagen motsätter sig också kraven på arbetstidsförkortning. ”Kostnaderna riskerar att bli enorma”, säger Maria Möller.
För Journalistförbundet är de viktigaste frågorna i avtalsrörelserna arbetstidsförkortning och ett stopp för missbruket av visstidsanställda.
I en intervju i Journalisten tidigare idag uppgav Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert att de har ”starka krav” när det gäller visstidsanställdas rättigheter och att arbetstidsförkortningen är en ”stor och viktig framtidsfråga”.
Medieföretagen går inte in på exakt vilka krav de överlämnat till Journalistförbundet, men det står klart att de vill ta bort arbetstidsförkortningen för de medarbetare som arbetar de mest obekväma arbetstiderna på public service-bolagen. På avtalsområdet för dagspress vill Medieföretagen ta bort de tre särskilda kompensationsledighetsdagarna (SKL-dagarna) och den extra semesterveckan när man fyllt 40 år (den så kallade gubbveckan).
Även för Medieföretagen är anställningsformer och arbetstider viktiga frågor, uppger förbundsdirektör Maria Möller:
– För oss är det viktigt med branschanpassade kollektivavtal så det ser lite olika ut för de olika avtalen, men generellt handlar det exempelvis om branschanpassade anställningsformer och arbetstidsregler. Det är också viktigt att kollektivavtalen fungerar för såväl stora mediehus som mindre arbetsgivare och att kollektivavtalen i sig inte innebär en konkurrensnackdel jämfört med lagstiftning eller andra tjänstemannaavtal på arbetsmarknaden, säger Maria Möller.
Journalistförbundet driver precis som flera andra fackförbund frågan om arbetstidsförkortning. Vad är Medieföretagens inställning till det kravet?
– Först och främst kan sägas att en del av avtalen redan innehåller förkortad arbetstid jämfört med andra branscher och de företag i branschen som saknar avtal. Medieföretagens motsätter sig ytterligare förkortad arbetstid. Kostnaderna riskerar att bli enorma, konkurrenskraften sämre och sådana beslut måste få fattas i respektive verksamhet och inte genom kollektivavtal eller lagstiftning.
En annan viktig fråga för Journalistförbundet är att få stopp på vad de beskriver som ”det systematiska missbruket av visstidsanställningar”. Delar ni Journalistförbundets verklighetsbild att det förekommer systematiska utlasningar i branschen?
– Journalistförbundet har ännu inte utvecklat detta yrkande, men generellt sett är huvudregeln tillsvidareanställningar inom våra avtalsområden och att tidsbegränsade anställningar förekommer vid behov, exempelvis om ordinarie medarbetare är frånvarande av något skäl och en vikarie anställs. Och gällande regler ska givetvis tillämpas oavsett anställningsform.
Hur skulle du beskriva förhandlingarna hittills? Står ni långt ifrån varandra?
– Förhandlingarna har precis inletts så det är lite tidigt att säga hur långt ifrån varandra vi egentligen står. Vi har ett gott förhandlingsklimat vid bordet och min förhoppning är att vi kan enas om villkor som är bra både för arbetsgivarna och arbetstagarna. Det vore en vinst för hela samhället, säger Maria Möller.
Varför vill inte Medieföretag vara öppna med sina krav? Ett märkligt agerande från en organisation som företräder just medieföretag. Den arbetstidsförkortning som beskrivs gälla på public service för dem som jobbar ob-tider är inte en dylik, för övrigt. Veckoarbetstidsmåttet är kortare än för dem som jobbar “kontorstider”, ja. Men de senare har inte skyldighet att jobba på röda dagar eller helger. När man jämför den faktiska arbetstiden är det ingen förkortning. Om veckoarbetstidsmåtten vore samma skulle alla vi som har arbetstider som börjar kl 04, eller slutar kl 23, som jobbar nätter, helger, påsk, jul, midsommar, nyårsafton etc i själva verket jobba fler timmar än dem som jobbar kontorstid. Och ovanpå det ha de sömnproblem som med åren följer med att jobba ob-pass.