Gå direkt till textinnehållet

Klubben på Hallpressen: ”Vi är för få journalister”

Magnus Sundvall, ordförande i Hallpressens journalistklubb, anser att uppdelningen mellan print och digitalt är bra. Men det stora problemet är att sparpaketet gjort redaktionerna för slimmade.

Som Journalisten berättade tidigare i dag går Hallpressen över till digitalt fokus nästa vecka. Magnus Sundvall, ordförande i Hallpressens journalistklubb, tycker att det finns fördelar med den nya organisationen.

– Jag tycker att det finns några saker som är bra i den nya organisationen. Bland annat att vi delar upp print och digitalt. Som det har varit tidigare har vi varit lite kluvna då vi har fått jobba mot både print och digitalt samtidigt. Eftersom företagets vilja är att vi ska vara reportrar som skriver mot webben är det en bra sak att göra. Däremot har vi från början hävdat att vi är för få personer. Redaktionerna blir ännu mer tajta än vad de var tidigare. Det tycker vi från klubbens sida är ett stort problem, säger Magnus Sundvall.

Det är många av Hallpressens journalister som inte jobbat digitalt, åtminstone inte särskilt länge, tror du att omställningen blir svår?
– Vi har en bra digital kompetens bland våra reportrar. Är det så att någon kanske känner sig osäker så får företaget bara acceptera att tar en tid för personen att bli varm i kläderna.

Annons Annons

Som jag förstår det kommer det digitala fokuset att leda till ett förändrat innehåll även i papperet. Ser klubben några problem med det?
– Om innehållet kommer att förändras i print vet jag inte. Däremot är det nu så att vi reportrar skriver för webben och att printorganisationen väljer var, hur och när våra artiklar ska med i papperet. Hur det kommer att se ut vet vi ännu inte. Det får vi nog återkomma med efter att vi har kört den nya organisationen ett tag.

Ser ni redan nu några konsekvenser av att besparingen varit så omfattande?
– Men klart att vi tycker att vi är för få. Det säger ju sig självt att färre personer inte kan göra lika mycket. Men förhoppningsvis kan vi, genom renodlingen, minska tappet något. Men ja, vi tycker att vi är för få reportrar. Konsekvenserna av det är ju också att reportrarna får ännu mer att göra i en redan stressig vardag. Detta måste vi vara uppmärksamma på när det nya arbetet sätter igång, vi vill inte att reportrarna ska jobba ihjäl sig.

Fler avsnitt
Fler videos