Gå direkt till textinnehållet

Klubben om förbundets svar: ”Vår avdelning är upplöst”

Journalistklubben vid Lärarförbundet håller inte med förbundsstyrelsen om att ”inga grundläggande förändringar” skett för förbundets tidningars verksamhet.

”Inga grundläggande förändringar” har skett för Lärarförbundets tidningars verksamhet, enligt förbundsstyrelsens yttrande till det 20-tal avdelningar och enskilda medlemmar som inför förbundets kongress motionerat eller stämt in i motioner om vikten av oberoende för Lärarförbundets tidningar.

Förbundsstyrelsen hänvisar bland annat till att chefredaktörerna fortsatt är ansvariga utgivare och leder redaktionernas arbete.

Journalistklubben vid Lärarförbundet håller inte med om förbundsstyrelsens lägesbeskrivning.

– Vi anser att det är en grundläggande förändring som skett, i och med att vår avdelning är upplöst. Vi ingår nu i en ny avdelning tillsammans med kommunikationsavdelningen, med förra kommunikationschefen som vår chef, säger klubbens ordförande Niklas Arevik.

I december i fjol beslutade Lärarförbundets styrelse att tidningarna inte längre ska ha uppdraget att granska förbundet, vilket väckt debatt bland förbundets medlemmar. Förbundsstyrelsen trycker nu i sitt yttrande på att det inte finns något förbud för tidningarna att granska förbundet.

– Det är korrekt att det inte finns något uttryckligt förbud mot att granska förbundet, men man måste ha haft ett syfte med att ta bort skrivningen att vi ska göra det. Annars vore det konstigt att ändra den skrivningen, menar Niklas Arevik.

En annan grundläggande förändring är att redaktionerna rent fysiskt ska flytta ihop och sitta tillsammans med kommunikationsavdelningen, påpekar han.

– Att skriva om och granska förbundet blir naturligtvis svårare när vi rent fysiskt sitter tillsammans med dem.

Fler avsnitt
Fler videos