Gå direkt till textinnehållet

Klubben drar tillbaka budet

Striden på Talentum Journalistklubben på Talentum har dragit tillbaka sitt erbjudande och lagt fram ett mindre generöst bud där de anställda avstår från mindre pengar än i första budet. Flera fackförbund med intressen i tidskrifter i Talentum uppger för Journalisten att man följer utvecklingen i förhandlingen.

De lokala förhandlingarna på tidskriftsförlaget Talentum har fortsatt med nya bud efter beskedet i onsdags att Talentum kräver att Journalistförbundet ska dra tillbaka sitt skadeståndskrav mot förlaget, annars kommer samtliga journalister att sägas upp och produktionen av tidskrifterna att läggas ut på entreprenad. Journalisten har i flera artiklar rapporterat om striden på företaget.

Nu har Talentum backat från kravet och dragit tillbaka hotet mot Journalistförbundet, och har lagt fram två nya bud, varav ett presenterades för personalen på fredagen.

Journalistklubben har samtidigt dragit tillbaka sitt tidigare erbjudande där de accepterade arbetsgivarens tidigare krav, som skulle ha inneburit att 49 journalister på Ny Teknik, Affärsvärlden, Lag & Avtal, Arbetarskydd och Dagens Media skulle få längre arbetstider och lägre ersättningar, motsvarande värden på upp till 3 000 kronor i månaden per anställd. I utbyte mot detta skulle arbetsgivaren garantera att inga journalister skulle sägas upp för att ersättas av bemanningsanställda, frilansar eller för att jobba outsourcas under 2015.

Annons Annons

Klubben har i stället lagt fram ett nytt bud, som liknar det tidigare, men där värdet av löneminskningen är 2 400 kronor i månaden per anställd i stället för 3 000 kronor i månaden.

– Det förra erbjudandet var framtvingat under hot om uppsägningar. När arbetsgivaren gick på Journalistförbundet gick de över gränsen. Vi diskuterade då att helt dra oss ur men vi kom fram till att vi ska hålla dörren öppen. Vi försöker återföra det här till någon slags normal förhandling, säger journalistklubbens ordförande Eddie Pröckl.

I fredags hölls ett personalmöte där produktionschefen Peter Edhäll presenterade arbetsgivarens förslag till lösning. Båda parterna hade till fredags eftermiddag på sig att svara på de nya buden och tiden har löpt ut utan att en uppgörelse nåtts.

I morgon tisdag är nästa förhandlingstillfälle och pressen är hård på parterna att nå en lösning.

Talentum ger ut tidningen Lag & avtal, vars utgivningsbevis ligger i en stiftelse som tillsatts av Arbetsrättsliga föreningen som består av arbetsmarknadens parter. TCO har en representant i styrelsen.

– TCO följer noga utvecklingen på Talentum, säger TCOs kanslichef Torbjörn Bredin. Vi förutsätter att parterna förhandlingsvägen löser den tvist som uppstått på företaget.

Talentums tidning Ny teknik går ut till alla medlemmar i fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

– Jag förutsätter att allting klaras ut snabbt och på ett bra sätt. Det är viktigt för oss att tidningen uppfattas väl utåt, men vi lägger oss varken i publicistiska eller organisatoriska beslut om Ny teknik, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer.

Journalisten fortsätter att söka Talentums VD Aarne Aktan och produktionschefen Peter Edhäll för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos