Klubbarna på fackpressen kräver åtgärder från förbundet
Handlingsfriheten för fackförbundstidningarna blev en av de stora frågorna på Journalistförbundets kongress i våras. Nu driver Tvärfackliga journalistklubben på för att förbundet ska agera i frågan.
Handlingsfriheten för fackförbundstidningarna blev en av de stora frågorna på Journalistförbundets kongress i våras. Nu driver Tvärfackliga journalistklubben på för att förbundet ska agera i frågan.
Inför Journalistförbundets kongress i maj konstaterade de offentliganställda journalisterna att ”den oberoende offentliga journalistiken håller på att monteras ned”. Efter en intensiv debatt beslutade kongressen att förbundet ska agera till organisationspressens försvar och snarast ta kontakt med fackförbundens ledningar för att förbättra deras kunskaper om vad utgivarskap, pressfrihet och tryckfrihet innebär.
bryt
På fredag arrangerar Tvärfackliga klubben ett lunchmöte mellan fackliga journalister och förbundsordföranden Agneta Lindblom Hulthén för att få information om vad som gjorts och diskutera hur styrelsen ska fullfölja uppdraget.
Frågan blev ytterligare aktualiserad i förra veckan, efter beskedet om att Sekomagasinets chefredaktör Björn Forsberg tvingats lämna sin tjänst, efter oenighet med ägarna. Tills vidare fungerar reportern Mats Andersson som tillförordnad chefredaktör, medan förbundsordföranden Jan Rudén tillfälligt tar över utgivaransvaret.
– Om Seko vill stärka sitt grepp över Sekomagasinet är det illavarslande, säger Hans Larsson, chefredaktör för Dagens Arbete.
Enligt uppgifter som förekommit i medierna beror uppsägningen på att Björn Forsberg i våras publicerade en enkät där 60 procent av avdelningsordförandena var missnöjda med statsminister Göran Persson. Jan Rudén ska ha ”rasat” över publiceringen. Jan Rudén förnekar dock detta och säger att huvudskälet till att Forsberg sagts upp är att förbundsledningen vill öka utgivningstakten för tidningen och gå över till tabloid, medan Björn Forsberg vill fortsätta att göra magasin. Enligt ett uttalande på Sekomagasinets webb finns det ytterligare ett skäl till uppsägningen, nämligen att det, enligt förbundsledningen, ”under lång tid funnits stora samarbetssvårigheter på redaktionen mellan chefredaktören och stora delar av redaktionen.”
bryt
Den tillförordnade chefredaktören Mats Andersson säger sig inte känna till att Björn Forsberg skulle vara så stor motståndare mot att göra om tidningen. Björn Forsberg själv vill inte uttala sig om vad som hänt, utan bekräftar endast att han är befriad från sitt arbete på Sekomagasinet.
Mats Andersson vill inte gå in på i vilken utsträckning det förekommit samarbetssvårigheter.
– Det är en mycket komplicerad situation som är svår att beskriva. Det blir inte lyckat om man går in på detaljer.
Vilken roll tror du att den kritik mot Göran Persson som publicerades i våras spelade?
– Jag tror ingenting.
Mats Andersson har som tillförordnad chefredaktör inte fått utgivaransvaret. Det ligger i stället på förbundsordföranden Jan Rudén.
– Från början var min utgångspunkt att jag skulle få utgivaransvaret. Men i och med att det bara är en tillfällig lösning så accepterade jag det. Skulle Rudén lägga sig i redaktionens arbete och försöka påverka innehållet så skulle jag hoppa av, säger Mats Andersson.
bryt
Frågan om vem som ska vara ansvarig utgivare har varit aktuell på en rad tidningar den senaste tiden – bland annat på Svensk Hotellrevy. Före Hotell- och Restauranganställdas kongress i maj försökte förbundets dåvarande ordförande övertala chefredaktören Kerstin Ekberg att sluta.
Den person som ordföranden ville se som ny chefredaktör var en projektanställd informationschef på förbundet. Ordföranden tänkte själv ta över utgivaransvaret.
– Jag blev kallad till förbundsstyrelsen som ville veta vilka arbetsuppgifter jag ville ha efter kongressen. Jag svarade att jag var frisk och stark och ville fortsätta som chefredaktör fram till pensionen i december, säger Kerstin Ekberg.
Det visade sig att det på förbundet fanns planer på att utarbeta en ny tidningspolicy, men Kerstin Ekberg fick inte veta vad den nya policyn skulle innehålla. Det hela slutade dock med att Kerstin Ekberg fick behålla jobbet och utgivaransvaret fram till pensionen och när förbundet nu söker hennes efterträdare omfattar uppdraget även det ansvariga utgivaransvaret.
Kerstin Ekberg tror att oklarheten om de olika rollerna är huvudanledning till att det så ofta uppstår osäkerhet i relationen fackförbund och fackförbundstidning.
– I medieföretag gillar man bra nyheter och rubriker och vänder sig till läsarna. Men i en organisation skapar tidningen oro.
Trots en del incidenter tycker hon ändå att trenden är försiktigt positiv.
– Flera förbund har på senare år tillsatt tidningsutredningar som till slut slagit fast att tidningen ska vara självständig.
bryt
Ett sådant fall är Handelsanställdas förbund, som i juni beslöt att flytta utgivaransvaret till redaktionen. Handelsnytts redaktör Tuve Bergman, som går i pension i december, är glad över förändringen. Hans efterträdare får titeln chefredaktör och ansvarig utgivare.
– Det är ett mycket klokt beslut. Om det här håller vad det lovar blir det jättebra.
Ulf Edlund, reporter på Lärarnas Tidning, ger en mer oroande bild av läget:
– Lärarförbundets kongress beslöt att utreda organisationens kommunikation, inklusive förbundets tidningar. Syftet är att skapa en enhetlig bild av förbundet. Men det är omöjligt, vi sysslar inte med marknadsföring utan vi ska ge en riktig bild.
Han konstaterar att det ofta uppstår ”konfliktungar”, när representanter från Lärarförbundet är missnöjda med tidningens journalistik.
– Vi har fått höra att man önskat att vi inte hade skrivit om vissa saker. Ett exempel är när en ledamot i förbundsstyrelsen fick jobb i förbundet. Handläggningen av ärendet skedde vid sidan av de ordinarie rutinerna. När vi skrev om det ansågs det inte ge en bra bild av förbundet.
Enligt Unn Edberg, chefredaktör på Civilekonomen och ordförande i Tvärfackliga journalistklubben, behöver Journalistförbundet tala om för andra förbund vad fria och självständiga tidningar är.
– Flera förbund gör upp kommunikationsplaner där de försöker binda upp tidningarna och göra dem till en del av det allmänna kommunikationsarbetet.
Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén säger till Journalisten att hon ständigt samtalar med företrädare för TCO, LO och Saco om dessa frågor.
Förbundet håller nu på att producera en skrift om hur man bör hantera frågorna. Skriften är tänkt att distribueras till såväl förtroendevalda som chefredaktörer.
hl@journalisten.se