Gå direkt till textinnehållet

Klart med rekonstruktion för Metro – så här stora är skulderna

Tingsrätten har beslutat att godkänna Metros ansökan om företagsrekonstruktion, som lämnades in på fredagen. Skulderna uppgår till över 59 miljoner kronor och ledningen skyller bland annat på konkurrensen från Facebook och Google – men inte på Kinnevik, som vd Christen Ager-Hanssen tidigare anklagat för att ha orsakat de ekonomiska problemen.

Ansökan till tingsrätten visar att skuldberget nu övergår 59 miljoner kronor med en mycket lång rad krav från olika bolag. Det handlar om skulder på allt från parkering till hyreskostnader. Exempelvis är Metro skyldiga Skatteverket över elva miljoner kronor medan hyresvärden Alecta har krav på 2 428 000 kronor på bolaget.

Allra störst är de koncerninterna skulderna som övergår 34 300 000 kronor. Längre ned på listan finns skulder på så lite som några tusenlappar till exempelvis Floristkompaniet och Dagens Media. 

Vidare kan man läsa i ansökan att ”bolaget har idag ställt in sina betalningar” och de skriver även att man under de senaste åren har blivit utsatt för mycket hård konkurrens om annonsmarknaden av plattformar som Facebook och Google, vilket har lett till att prissättningen gått ned på tidningsannonser. Däremot nämns inte Kinnevik, som sålde Metro till nuvarande ägaren Custos Group 2017. I tidigare intervjuer har vd Christen Ager-Hanssen lagt hela skulden för den uppkomna situationen på Kinnevik.

Annons Annons

Metro menar också att man har gjort omfattande investeringar för att ändra affärsmodellen och bygga nya digitala plattformar för att förbättra och effektivisera annonseringskanalerna även digitalt. Till detta har ägarna tillfört cirka 100 miljoner kronor.

”För att hantera dessa skulder, ställa om verksamheten samt återigen uppnå lönsamhet behöver bolaget få tid och andrum att slutföra sitt omställningsarbete samt för att hantera sina skulder på ett korrekt sätt”, skriver de.

Vidare menar Metro att eftersom bolagets ekonomifunktion har varit outsourcad har det ”delvis lett till interna problem i kommunikation och rapportering avseende den ekonomiska situationen”. Bland annat ska detta ha inneburit att ledningen inte hade tillräcklig information kring skatteskulden som har byggts upp.

Rekonstruktör blir advokat Helena Ståbi. Det står också klart i ansökan att bolaget hittat en ny hyreslokal där man flyttar in i maj 2019, vilket ska spara kostnader. Bolagets ägare kommer ta ansvar för att tidningen återigen distrubueras, skriver de också i ansökan.

Själva menar Metro att rekonstruktionen kommer att pågå i tre till sex månader.

Fotnot: Journalisterna är anställda i ett dotterbolag till det bolag, Metro Media House AB, som nu är under rekonstruktion.

Fler avsnitt
Fler videos