Gå direkt till textinnehållet

Kinakorrespondenter vittnar om ökad förföljelse

Enligt Foreign Correspondents’ Club of China (FCCC) försämrades redan dåliga villkor för att bedriva journalistik från Kina ytterligare 2018.

FCCC släpper årligen en rapport om villkoren för utländska journalister som verkar i Kina. Rapporten baseras på en enkät som besvarats av drygt 100 journalister. Idag släpptes 2018 års rapport, som tecknar en mörk bild: förutsättningarna för att rapportera från Kina ska vara värre än på många år.

55 procent av de hundra svarande ansåg att situationen försämrades förra året. Nio av tio var oroliga för sin telefonsäkerhet, tre av fyra oroade sig över att vara övervakade i hemmet eller på kontoret. Nästan hälften uppgav att de blivit förföljda eller att någon olovligen tagit sig in på deras hotellrum.

De sämsta förutsättningarna för att rapportera finns i den nordvästra Xinjiang-provinsen, där Kinas repression av den muslimska minoritetsbefolkningen uigurer tilltagit. 26 av 28 journalister som reste dit i arbetet förra året förbjöds att rapportera eller begränsades i sin rapportering. Sveriges Radios korrespondent Hanna Sahlberg berättade om problemen i Konflikt i höstas.

FCCC uppmärksammar också att en korrespondent för första gången på tre år slängts ut ur Kina genom att nekas visum (BuzzFeeds Megha Rajagopalan, efter hennes rapportering om de så kallade omskolningslägren i Xinjiang). Ledande internationella medier som New York Times och BBC har bara fått kortare visum (normalt är visumen ett år långa, nu har så korta som 2,5 månader utfärdats) och FCCC uttrycker oro för att det används som ett sätt att straffa journalistik.

Förutom fysisk och digital övervakning och visumproblem är ett stort problem som korrespondenterna vittnar om en ökad hotbild mot deras källor och kinesiska kollegor och medhjälpare.

Fler avsnitt
Fler videos