Gå direkt till textinnehållet

Kina fängslar flest journalister

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har stängt så många fria medier att det finns få oberoende journalister kvar att fängsla. Det är orsaken till att Turkiet inte längre toppar listan över antalet fängslade journalister, enligt Committee to Protect Journalists.

Minst 250 journalister sitter just nu fängslade, vilket är ungefär lika många som för ett år sedan, uppger Committee to Protect Journalists (CPJ) i sin årliga undersökning,

Kina toppar listan med 48 fängslade journalister följt av Turkiet med 47, enligt CPJ.

Det är första gången på fyra år som Turkiet inte toppar listan, och antalet fängslade journalister har minskat från 68 till 47 på ett år. Men enligt CPJ beror det på att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har stängt så många fria medier att det knappt finns oberoende journalister kvar att fängsla.

Annons Annons

Under 2018 stängde Erdogan över 100 nyhetsmedier och följden är att många journalister är arbetslösa, har flytt landet eller har börjat idka självcensur.

Repressionen i Saudiarabien har tilltagit under året och antalet journalister i diktaturens fängelser har ökat till minst 26, vilket är lika många som i Egypten. De följs av Eritrea (16 fängslade journalister), Vietnam (12) och Iran (11).

De flesta av de fängslade journalisterna är anklagade för brott mot staten, men antalet som åtalats för ”fejknyheter” har ökat från 28 till 30 på ett år. År 2012 fanns bara ett åtal mot en journalist för att ha spridit falska nyheter, enligt CPJ.

Fler avsnitt
Fler videos