Gå direkt till textinnehållet

Kaotiskt första dygnefter terrorattacken

Terrordåden i USA har flera likheter med Estonia och Palmemordet. Inte bara för att det rör sig om nyhetshändelser av extrem omfattning utan också för att det som journalist kan vara känslomässigt svårt att hantera tragedier av det här slaget. Journalisten besökte SVT Nyheter i Stockholm i torsdags.

Terrordåden i USA har flera likheter med Estonia och Palmemordet. Inte bara för att det rör sig om nyhetshändelser av extrem omfattning utan också för att det som journalist kan vara känslomässigt svårt att hantera tragedier av det här slaget. Journalisten besökte SVT Nyheter i Stockholm i torsdags.

– Plötsligt såg jag på en av TV-skärmarna här på redaktionen hur ett flygplan kraschade mot World Trade Center. Folk omkring mig stod som paralyserade och gapade i flera minuter, berättar Göran Åhgren, reporter på SVT Nyheter i Stockholm.

Göran Åhgren har ett speciellt förhållande till både Palmemordet och Estonia. Han satt någon bänkrad framför makarna Palme på den biograf de besökte alldeles innan skotten på Sveavägen föll. Under Estoniaolyckan förlorade han en nära anhörig.

Annons Annons

Även till World Trade Center har han band. Han har flera gånger besökt de båda tornen och till och med gjort stå-uppor på taken.

– När jag vaknade dagen efter attentaten i New York undrade jag om det jag sett på TV bara var en dröm. Jag plockade fram några egna foton från World Trade Center för att verkligen förstå vad som hänt.

Att göra inslag ett sätt att bearbeta dåden

Göran Åhgren tycker att han känslomässigt kunnat ta in vidden av den ohyggliga tragedin. Att göra inslag om terrordådet har för honom varit ett sätt att bearbeta det hela.

– Det var samma sak med Palmemordet och Estonia, under en period ville jag inte jobba med något annat.

Eva Landahl, chef för Rapport, säger att det har varit nödvändigt för henne att avskärma sig för att orka arbeta med katastrofen. Men helt kall har det inte gått att vara.

– Det finns några bilder från ett av tornen där människor först står i fönstren och viftar med vita dukar. Sen ser man tre människor som hoppar. De faller och faller och slår mot väggarna och det tar aldrig slut. Precis innan de träffar marken vinklas kameran bort. Jag klarar nästan inte av att se de där bilderna.

Liksom annars vid den här typen av händelser har redaktionen gått igång som en man. Folk på SVT Nyheter har arbetat oerhört intensivt och viljan att få jobba med frågan har varit stor.

– Jag har varit med i många stora nyhetshändelser och folk arbetar tills de är mer än uttröttade men det brukar dröja ett par veckor innan reaktionerna kommer, säger Eva Landahl.

Fysiskt och psykist påfrestande

Christian Catomeris, redaktör på Aktuellt, tycker att det under de första dygnen var svårt att begripa tragedins oerhörda omfattning.

– Dels för att bilderna med inflygningen mot tornen var så spektakulära, dels för att det fanns så få bilder på döda, men också för att man försöker förhålla sig till det hela på ett professionellt sätt.

– Första kvällen arbetade jag till klockan 24 och efteråt kändes det fysiskt och psykiskt som att ha körts i en torktumlare. På jobbet hade det inte funnits tid att bearbeta alla intryck men när jag kom hem upplevde jag känslor av vrede och aggressivitet och även sorg.

Tekniska missar på digitala SVT

Under de senaste månaderna har SVT Nyheter i Stockholm installerat ny digital teknik för 100 miljoner kronor och många medarbetare har skolats in i helt nya arbetsuppgifter. Det enorma projektet sjösattes fullt ut måndagen den 10 september. Klockan 13 följande dag samlades redaktionen för att fira att sändningarna fungerat. Flera satt och åt tårta när rapporter om den första kraschen började strömma in.

Det blev omedelbart samling i stora nyhetsrummet. Thomas Nilsson, tf programdirektör, anslöt sig för att besluta vilka program som skulle lyftas ut.

Det första planet hade träffat World Trade Center klockan 14.45. 40 minuter senare hade SVT en första nyhetssändning på fem minuter.

I stort sett hela redaktionens produktionspersonal på 130 personer har jobbat med händelserna i USA. Ett besvärligt moment var den inledande rapporteringen från New York. Normalt har SVT en stringer i New York men hon befann sig i Europa när katastrofen inträffade. Reportern Pia Axelsson var i Washington men kunde inte komma in i New York eftersom tillfartsvägarna stängts av. SVT lyckades slutligen få ut eget material från New York via kulturredaktionens Marie Nyreröd som råkade vara på reportageresa i staden.

Flera av dem Journalisten talat med på SVT Nyheter klagar på tekniska missar under de första två dygnen.

– Att det blir småfel vid så här stora händelser ligger i sakens natur. Även CNN hade band som startade fel, kommenterar Gunilla Ohls, verksamhetscontroller vid SVT Nyheter.

SVT har fått kritik för att man efter den första nyhetsrapporten på fem minuter upphörde med nyhetsutsändningarna i en halvtimme och istället återgick till den ordinarie tablån.

– Det fanns inte bilder så att det höll för en nyhetssändning på mer än några minuter, försvarar sig Jan Axelsson, chef för SVTs centrala nyhetsdesk.

– I efterhand kan man säga att vi borde fortsatt att ligga ute med bilder på till exempel ett rykande torn bara för att ha det i sändning.

Varför sände SVT nyheter om terrordådet i båda kanalerna istället för att samla allt i en enda?

– Det beror bland annat på att Aktuellt och Rapport går i två olika kanaler. Våra resurser räcker inte för att ha nyhetssändningar i den ena kanalen samtidigt som Aktuellt eller Rapport går i den andra, därför har folk fått zappa mellan kanalerna. Men det hör till sånt som vi kommer att se över, uppger Jan Axelsson.

Var det rätt av SVT att låta folk spekulera i skuldfrågan, där ju muslimer blev utpekade?

– Spekulationer var en så stor del av nyhetsförloppet att det inte gick att undvika och dessutom var allmänintresset oerhört stort. Vi har försökt att sätta in det hela i ett sammanhang och betonat att skuldfrågan inte varit avgjord.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos