Journaliststudent döms för protester mot Putin

12 maj, 2021

En domstol i Moskva har dömt den unga journaliststudenten som blev känd som "tjejen med konstitutionen" till över två år av frihetsbegränsande, för att ha deltagit i vad man kallar olagliga protester.

Under Moskva-protesterna 2019 blev journaliststudenten Olga Misik, 19, känd som “tjejen med konstitutionen” efter att hon läst ur konstitutionen för ryska kravallpoliser.

I samma rättegång stod två andra personer inför rätta vid domstolen, båda aktivister från rörelsen ”Den eviga protesten”. Alla tre dömdes för att ha utfört olagliga protestaktioner, rapporterar Global bar.

Olga Misik dömdes till två år och två månaders frihetsbegränsning, en slags villkorlig dom. De två andra dömdes till ett år och nio månader.

Straffet innebär att de i praktiken kommer att vara inlåsta i sina hem. De får inte lämna bostaden vissa tider på dygnet, eller delta i protestaktioner. De måste också regelbundet rapportera till myndigheterna.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies