Gå direkt till textinnehållet

Journalistpar utvisas till Iran: ”Vår dom blir döden”

Det kurdiska programledarparet Azad och Mina Ashnagar ska utvisas till Iran, där de verkat för en bannlyst mediekanal. ”Det är klart att vår dom blir döden. Jag hoppas att svenska yttrandefrihetsorganisationer ger oss stöd”, säger Azad Ashnagar.

I september berättade Journalisten om programledaren Payam Hosseini, vid den stora satellit-tv-kanalen Aryen TV i Nacka, som riskerar utvisning till Iran. Nu riskerar även ett journalistpar utvisning till Iran.

Det kurdiska programledarparet Azad Ashnagar och hans fru Mina ansökte om asyl i Sverige i september 2019. Paret flydde Iran på grund av sin regimkritiska verksamhet.

I Sverige har paret arbetat som programledare för Komala radio och TV som är bannlyst i Iran. I Sverige har de också fått en son.

Trots hotbilden har Migrationsverket beslutat att omedelbart utvisa paret till Iran. Azad Ashnagar är mycket missnöjd med Migrationsverkets beslut.

– Migrationsverket har begått så många misstag före utvisningsbeslutet. Vi fick inte föra vår talan i rätten och domaren skrek åt mig och Mina flera gånger, vilket gjorde oss stressade. Vi klagade hos domaren efter förhandlingen, men ingen lyssnade på oss, säger Azad Ashnagar.

 – Min fru och jag har bedrivit synlig regimkritisk verksamhet då vi båda verkat som programledare. Våra program har sänts i flera medier, bland annat Iran Internationella, som har miljontals tittare i Iran.

Vad händer om ni utvisas till Iran?
– Vi talar om Iran, ett land som avrättar sina motståndare varje dag, och vi som har arbetat hemma och utomlands mot Irans diktatoriska regering riskerar våra liv. Det är klart att vår dom blir döden. Jag hoppas att svenska yttrandefrihetsorganisationer ger oss stöd, säger Azad Ashnagar.

Iran och Kina är två stater som lägger ned kolossalt mycket resurser och pengar på att kartlägga sina medborgare i exil. Paret har varit öppet i sin politiska ställning mot den iranska regimen.

– Journalister som är kritiska mot staten eller regeringen fängslas, avrättas, dödas i fängelse eller tvingas fly från Iran, säger Azad Ashnagar.

Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser i Sverige, bekräftar bilden som Azad Ashnagar ger om journalisters situation i Iran.

– Situationen för journalister i Iran är fruktansvärd. Inga andra länder i världen kan mäta sig med det förtryck under vilket iranska journalister lever. Iran ligger på plats 174 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex och minst 16 journalister sitter i fängelse, varav flera med mycket dålig hälsa utan tillgång till vård, säger Erik Halkjaer.

– Så sent som i januari dog journalisten och författaren Baktash Abtin i sviterna av covid-19 i Evinfängelset. I början av året fördes de två fängslade kvinnliga journalisterna Narges Mohammedi och Alieh Motalebzadeh från Evin till det beryktade Qarchakffängelset för kvinnor, där förhållandena är extremt dåliga och en fara för fångarnas hälsa. De är båda fängslade för att spridit information som sätter regimen i dålig dager. På liknande grunder greps så sent som i mars i år journalisterna Amirabbas Azaramvand och Kazem Hoot, avslutar Erik Halkjaer.

KURDO BAKSI

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.