Journalistförbundet vill stoppa utlämning av Assange

4 december, 2020

Journalistförbundets styrelse antog igår ett uttalande där man kräver att utlämningen av Wikileaksgrundaren Julian Assange till USA stoppas.

Förbundet anser att det är uppenbart att åtalet i USA, där Assange riskerar 170 års fängelse, beror på att han avslöjat uppgifter som är av stort allmänintresse.

Förbundet uttalar att ett utlämnande vore en kränkning yttrandefriheten och står i strid med både USAs konstitution och Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, samt att det riskerar att bli prejudicerande på så sätt att journalister som innehar hemliga amerikanska försvarsdokument i framtiden riskerar att utlämnas till USA och dömas till långa fängelsestraff. 

Australiern Julian Assange greps på Ecuadors ambassad i London 2019 och sitter fängslad sedan dess. USAs justitiedepartement har åtalat honom på 18 punkter, merparten enligt the Espionage Act. Bakgrunden är att Assange tagit emot och publicerat uppgifter och dokument om det amerikanska försvaret, såväl på WikiLeaks webbplats och i samarbete med medier som The New York Times, The Guardian och Le Monde.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Kristina Hillgren fre, 2020-12-04 17:52
Heja JOURNALISTEN! Nu är det bråttom. Domen mot Assange faller 4/1 2021. Förslag : Mejla uttalandet till samtliga riksdagsledamöter och påminn om plikten att skydda yttrande- och pressfriheten. Via Riksdagens hemsida går det enkelt att mejla dem alla! Hoppas på er! Bästa hälsningar! Kristina Hillgren, Stockholm
Inlagt av Leif Stålhammer sön, 2020-12-06 16:24
UTMÄRKT! Men man kan inte undgå att fråga sig varför det tagit så lång tid?
Inlagt av Roland Pettersson mån, 2020-12-07 18:32
Bra att någon bryter denna kompakta, fega tystnad från media,journalister, ledarskribenter och politiker när det gäller Assange.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies