Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet stämmer staten

Journalister som arbetat på Metro fick inte ut tillräcklig lönegaranti, anser Journalistförbundet.

I går måndag lämnade Journalistförbundet in stämningsansökningar rörande sju uppsagda Metrojournalister till Stockholms tingsrätt. När Metro försattes i konkurs tidigare i år fick tidigare anställda ut uppsägningslön genom den statliga lönegarantin. Men sju journalister nekades statlig lönegaranti i nivå med den uppsägningslön som de hade rätt till enligt kollektivavtal.

– Det handlar om mellan en och två månadslöner för var och en av våra sju medlemmar, säger Katarina Dahlskog, förbundsjurist på Journalistförbundet.

Det centrala kollektivavtalet för dagspress ger anställda längre uppsägningstid än vad Lagen om anställningsskydd (Las) gör. Uppsägningstiden enligt dagspressavtalet varierar normalt från en månad upp till 14 månader beroende på hur länge man har varit anställd. Personer som blir uppsagda i en konkurs har bara rätt till statlig lönegaranti för den uppsägningstid som stadgas i Las, vilket är 1-6 månader beroende på hur länge man har varit anställd. Därför har konkursförvaltaren nekat dem lönegaranti för uppsägningstiden enligt kollektivavtalet.

– Våra medlemmar blev uppsagda innan konkursen, och har därför rätt till statlig lönegaranti för uppsägningstiden enligt kollektivavtalet, säger Katarina Dahlskog.

Fler avsnitt
Fler videos