Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet klandras för att ha läst privat mejl

Journalistförbundet klandras av Datainspektionen, DI, för att man tittat på tidigare kanslichefen Hans Kilsveds privata mejl. Förbundsordförande Agneta Lindblom Hulthén anser att DIs beslut innehåller allvarliga fel som måste rättas till.

Journalistförbundet klandras av Datainspektionen, DI, för att man tittat på tidigare kanslichefen Hans Kilsveds privata mejl. Förbundsordförande Agneta Lindblom Hulthén anser att DIs beslut innehåller allvarliga fel som måste rättas till.

Hans Kilsved slutade sin tjänst på Journalistförbundet i början av november förra året efter en förtroendekris i förhållandet till förbundsstyrelsen. I samband med att han fick sluta anmälde han arbetsgivaren till Datainspektionen eftersom han ansåg att styrelsen gått igenom hans privata mejl. Enligt Kilsveds anmälan har arbetsgivaren anmärkt på att han fått och svarat på mejl från personer som, liksom han själv, är aktiva i socialdemokratiska partiet.

Datainspektionen skriver i sitt beslut att det är svårt att utifrån Journalistförbundets IT-policy dra slutsatsen om det är otillåtet att ha privat kommunikation via mejl med ett politiskt parti.

”Om Journalistförbundet menar att sådant privat användande kan vara förtroendeskadligt för förbundet, eller av annan anledning förbjudet, måste det framgå tydligt. Bristen på tydlighet i den gällande IT-policyn gör att Journalistförbundet enligt Datainspektionens mening inte haft fog för att läsa den anställdes privata e-post”, står det i beslutet.

Förbundsordförande Agneta Lindblom Hulthén anser att det inte alls handlar om privatlivet, utan om att en person bedrivit politisk verksamhet via Journalistförbundets expedition.

– Våra medarbetare får självklart ha politiska åsikter och engagemang på sin fritid. Men det får inte ske vid förbundets kansli eller med förbundets utrustning. Det har vi förklarat för Datainspektionen, säger Agneta Lindblom Hulthén.

Agneta Lindblom Hulthén anser att DIs utredning är slarvigt gjord och att det finns flera missuppfattningar som måste rättas till.

– Gör inte Datainspektionen detta måste vi överklaga. Men det innebär att vi måste tala om enskild persons förhållanden på ett offentligt sätt som är olyckligt, säger Agneta Lindblom Hulthén.

Enligt Hans Kärnlöf, avdelningsdirektör på DI, är det inte förenligt att läsa anställdas privata mejl med personuppgiftslagen. Men det är inte straffbart.

– Om den enskilde känner sig kränkt och kräver skadestånd så kan personen föra en sådan process och ta vårt beslut som stöd för detta, säger Hans Kärnlöf.

pj@journalisten.se

Senaste numret

Fler avsnitt