Gå direkt till textinnehållet

Journalister låter sig bjudas till Finland

Om en månad reser ett 40-tal svenska journalister till Finland. Delar av kostnaderna för hotell, flyg med mera betalas av Finsk-svenska handelskammaren.Företag i Finland betalar för att få träffa de svenska journalisterna.

Om en månad reser ett 40-tal svenska journalister till Finland. Delar av kostnaderna för hotell, flyg med mera betalas av Finsk-svenska handelskammaren.

Företag i Finland betalar för att få träffa de svenska journalisterna.

Finsk-svenska handelskammaren (FSH) finansieras till viss del av finska staten och har till uppgift att befrämja handel mellan de båda länderna.

Annons Annons

Varje år arrangerar FSH en så kallad pressresa till Finland.

Årets resa består av båt till Finland, tre nätter på hotell samt flyg tillbaka. Resor inom Finland samt en middag ingår.

Journalisterna får betala 2 450 kronor ur egen ficka. Resten står FSH för, den exakta siffran är okänd.

— Redaktioner bör alltid stå för hela sina resekostnader, säger Christer Arvsten, sekreterare i Yrkesetiska nämnden vid SJF.

— Det här är ingen mutresa och vi försöker inte på något sätt påverka journalisterna. Vi underlättar bara deras besök i Finland, framhåller Leif Hernberg, VD vid FSH.

— Syftet med en sådan här resa, hur välarrangerad den än är, är att påverka journalisterna att skriva om Finland, finsk industri etc, betonar Christer Arvsten.

SJFs hållning är mycket tydlig i den här typen av frågor.

“Att en enskild journalist, som själv tagit emot bidrag, anser sig stå fri och obunden är ointressant i sammanhanget. Det avgörande är hur allmänheten kan uppfatta företeelsen”, skriver SJF i ett uttalande.

Under resan kommer VDn för Viking Line att informera om företagets verksamhet. Alla journalister erbjuds en presentation av Finnairs VD, det bolag man flyger med.

FSH ordnar möten med de personer journalisterna vill träffa. Företagen betalar pengar till FSH för mötena, enligt FSH något över tusen kronor.

Leif Hernberg tycker inte att resan är något att skriva om.

— Alla parter brukar vara väldigt nöjda. Jämfört med hur biljournalister kuskas runt och bjuds borde vi sättas på piedestal. Det här är inget oegentligt, exempelvis har vi en väldigt liten budget för sprit.

Hur stor är spritbudgeten?

— Det vill jag inte tala om.

En av deltagarna är Dagens Industri, vars policy är att aldrig åka på bjudresor.

— Jag visste inte att resan var sponsrad, vi får titta närmare på det här, säger Eva Johannesson på DI.

Frilansen Margot Granvik har flera gånger rest med FSH.

— De hjälper en att komma igenom den tunga finska byråkratin. Det är ingen mutresa. Jag bestämmer själv vilka jag vill träffa och handelskammaren har aldrig lagt sig i vad jag skriver.

Fler avsnitt
Fler videos