Journalister dåliga på att sätta gränser
Journalister ser sitt yrke som en livsstil och klarar inte av att skilja mellan jobb och fritid. Gränslöshetens pris är stress och dålig psykisk arbetsmiljö.
Det är en slutsats av en dansk undersökning av den psykiska miljön i nyhetsbranschen, som gjorts av Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA) och som danska Journalisten skriver om i sitt senaste nummer.
Nyhetsbranschen präglas av stora krav på flexibilitet, flytande arbetstider och att medarbetarna är tillgängliga för arbetsgivarna även på fritiden.
I undersökningen uppger bara tre procent att de arbetar övertid för att de bordrats till det medan 28 procent säger att de gör det för att kunna leverera ett bra jobb.
Det finns fördelar med flexibiliteten. Medarbetaren kan själv styra över sitt jobb och den höga graden av självkontroll och ansvar skapar engagemang och glädje.
Men resultatet blir ofta långa arbetsdagar och i rapporten talas det om att medarbetarna får "ett överansvar för sitt eget arbete" därför att de själva inte klarar av att sätta gränser och släppa arbetet ifrån sig.
En stressfaktor är den yrkesmässiga flexibilitet som arbetsgivaren förväntar sig av journalister, till exempel flermedialitet.
Dessutom har de flesta journalister en självbild som gör det viktigt för dem att prestera kvalitet, vilket går ut över privatlivet.
I danska Journalisten efterlyser Eva Jakobsen, arbetsmiljökonsult på Danska journalist förbundet, en diskussion om hur man ska göra om man vill åldras i mediebranschen.