Gå direkt till textinnehållet

Journalistavtalen klara

Journalistförbundet och Medieföretagen tecknade på fredagen kollektivavtal på avtalsområdena dagspress och bemanning. Därmed är samtliga avtal i 2017 års avtalsrörelse klara och flexpension har införts på alla avtalsområden.

Kollektivavtalen innebär löneökningar på 6,1 procent under tre års tid och innehåller flexpension med avsättningar på 0,4 procent med en förstärkt möjlighet att gå ner i arbetstid mot slutet av arbetslivet. På båda kollektivavtalsområdena införs kortare uppsägningstid för personer anställda efter 1 juli 2017, samt prövotid för visstidsanställda. Samma regler gäller inom tidskrifter och etermedier, där kollektivavtalen blev klara förra veckan.

På dagspressområdet höjs OB-ersättningen för morgonarbete. Dessutom införs en arbetsgrupp för att hitta ”nya lösningar kring arbetstid” och ett avtalsråd som ska hantera arbetstidsrelaterade problem. Vidare ska ”större hänsyn” tas för individens behov vid schemaläggning.

”Det är bra att vi nu aktivt kan arbeta tillsammans med arbetsgivarna för att hitta lösningar som minskar stressen och pressen på dagspressjournalister. Att arbetsgivarna nu får ett tydligare krav på sig att ta hänsyn till individens behov vid schemaläggning är också viktigt”, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i en kommentar.

Löneökningarna blir 2,0 procent för 2017, 1,8 procent för 2018 och 2,3 procent för 2019. Lägstalönerna höjs för journalister med 6,1 procent under perioden.

Fler avsnitt
Fler videos