Gå direkt till textinnehållet

Journalist stäms för förtal

Den förre restaurangägaren Torgny Gustafsson känner sig förtalad och stämmer författaren bakom boken Striden i Stenkyrka, chefredaktören för Svensk Hotellrevy Kerstin Ekberg.

Den förre restaurangägaren Torgny Gustafsson känner sig förtalad och stämmer författaren bakom boken Striden i Stenkyrka, chefredaktören för Svensk Hotellrevy Kerstin Ekberg.

Därmed får en av Sveriges mest långdragna och omskrivna arbetsrättsliga tvister, ett oväntat efterspel.

I boken låter Ekberg inblandade personer uttala sig om Torgny Gustafssons heta temperament, och ger också exempel på detsamma. Bland annat citeras en strejkvakt som påstår att Gustafsson ”skulle se till att jag och min familj var borta inom en snar framtid”. Strejkvakten säger också i boken att Gustafsson polisanmält honom för olaga intrång, men sedan ångrat sig och tagit tillbaka anmälan.

Nu stämmer alltså Torgny Gustafsson bokens författare Kerstin Ekberg och förlaget, för grovt förtal, alternativt förtal. I stämningsansökan, som lämnades in till Stockholms tingsrätt förra torsdagen, hävdar man att Ekberg inte varit skyldig att uttala sig, eller att det var försvarligt att lämna ut uppgifterna. Dessutom, menar Gustafsson och hans ombud, är uppgifterna osanna.

Gotlänningen Torgny Gustafsson blev riksbekant när han för drygt tio år sedan hamnade i konflikt med Hotell- och Restauranganställdas förbund. Gustafsson vägrade att skriva under kollektivavtal, och avstod dessutom själv från att organisera sig. Fallet blev snart en symbolstrid med ideologiska förtecken. Gustafsson sålde rörelsen i början av 90-talet, men drev sin kamp vidare till både Europakommisionen för mänskliga rättigheter – som prickade Sverige – och Europadomstolen – som friade svenska staten.

Bokens författare Kerstin Ekberg säger till Journalisten att hon inte ångrar de aktuella raderna, och menar att hon ger en nyanserad bild av Torgny Gustafsson.

– Men det här var en konflikt med väldigt hårda aggressioner och personliga motsättningar, fortsätter hon. Man kan säga att detta utgör en del av grunden för hela historien.

Ekberg tror att facket överraskades av det hårda motstånd man stötte på hos Gustafsson. Hennes granskning visar också att just stridbarheten, både hos Gustafsson och fackordföranden Seine Svensk, haft stor betydelse för konfliktens utveckling. Då går det inte att undvika detta i en bok som syftar till att klarlägga vad som hänt, menar hon.

– Det är viktigt med exempel och detaljer för att läsarna ska förstå. Jag har dessutom behandlat motparten Seine Svensk likadant, säger Kerstin Ekberg och pekar på att många uppfattat boken till Torgny Gustafssons fördel.

– För mig har det viktigaste varit att förstå vad som hänt. Vem som bär skulden får läsarna avgöra.

Och – får man väl tillägga – i en annan fråga, kanske Stockholms tingsrätt?

Fotnot. Striden i Stenkyrka – en facklig prövning, kom ut i somras på Hjalmarsson & Högberg Bokförlag.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt