Gå direkt till textinnehållet

Journalist hotas av utvisning

Journalisten Mher Sahakyan flydde med sin familj från sitt hemland Armenien i februari 2010. Efter att ha kritiserat den armeniska regeringen utsattes han för hot och trakasserier, och han valde att söka skydd i Sverige. Men Migrationsverket har inte beviljat något uppehållstillstånd. - De kommer att försöka döda mig igen om jag åker tillbaka, säger han till Journalisten.

Mher Sahakyan berättar att han utsattes för både hot och mordförsök för sin kritik mot den armeniska regimen, och att en släkting till honom dödats av auktoritära makter.

Den 8e februari 2010 sökte han därför uppehållstillstånd i Sverige, men Migrationsverket avslog. Han hade inte med sig sin presslegitimation och saknade dessutom många av de papper som behövdes för att intyga vad han sade. Han kan nu tvingas åka tillbaka till Armenien tillsammans med sin fru och två små barn.

Hans släkt och vänner har successivt skickat flera viktiga intyg och artiklar till honom, bland annat hans presskort, som ny bevisning för hans sak,. Men än så länge har han inte haft någon större lycka. Han har överklagat domen åtskilliga gånger, och fallet har tagits upp i Migrationsöverdomstolen. Ärendet har avslagits i alla instanser. Den 4e juli 2011 var sista gången Mher Sahakyan försökte få domen att prövas, men Migrationsöverdomstolen ansåg inte att den bevisning som kommit in var tillräcklig.

Annons Annons

– När min mor hittade presskortet hemma i Armenien och skickade det till mig blev jag överlycklig. Men när jag visade det för Migrationsverket sade de att det var ogiltigt. Det var inte digitaliserat.

I dag har han papper på att presskortet är äkta, och professionella journalister har tittat på hans artiklar för att kontrollera även deras äkthetsgrad. Tidningen Norrländska Socialdemokraten berättar att organisationer som PEN-klubben, både den svenska och den engelska, tagit sig an fallet, och gått i god för Mher Sahakyan. Även Reportrar utan gränser och Amnesty International ställer sig på armenierns sida, uppger NSD i en annan artikel. Själv befarar han dock att det är för sent, och att undermålig juridik till viss del ligger till grund för att hans ärende avslås av Migrationsverket.

– Min advokat var nybörjare och visste inte vad vi behövde visa upp. Därför ändrades min historia många gånger vilket Migrationsverket tyckte var misstänkt.

Mher Sahakyan har också skrivit en bok om förhållandena i den armeniska armén. Han tjänstgjorde där under en period, och förstod redan då att saker och ting inte stod rätt till. I boken hävdar han att många inom militären behandlas otroligt illa och att vissa till och med blir dödade – av sina egna.

– Försvarsministeriet stoppade boken från att publiceras för att de inte ville att sådana uppgifter skulle komma ut. De ville att jag skulle skriva bra saker om armén. Men jag är ingen lögnare.

Mher Sahakyan känner sig orolig för vad som nu kommer att hända med honom och hans familj om de tvingas åka tillbaka till Armenien.

– De [Migrationsverket] försätter oss i en väldig risksituation om de skickar tillbaka oss. Om jag visar mig i Armenien kommer de att försöka döda mig igen, men om jag gömmer mig kanske de kidnappar min familj i stället.

Fler avsnitt
Fler videos