Gå direkt till textinnehållet

Johanna Sjövall: ”Jag har aldrig fått så många reaktioner”

SR-reportern Johanna Sjövall, som tillsammans med producenten Magnus Arvidson gjort den uppmärksammade dokumentären ”Det illojala vårdbiträdet”, berättar att hon haft kontakt med flera vårdanställda som uppger att de inte vågar vända sig till journalister för att slå larm om missförhållanden i vården.

Sveriges Radio P1 Dokumentär sände förra veckan dokumentären ”Det illojala vårdbiträdet” i två delar, om vårdbiträdet och visselblåsaren Stine Christophersen, som berättat i Expressen om brister på äldreboendet Sabbatsbergsbyn under inledningen av coronapandemin och drabbades av repressalier från arbetsgivaren Attendo. Bland annat fick hon en erinran och varning om att hon kunde bli av med jobbet om hon upprepade sitt illojala beteende.

Dokumentären har fått enormt genomslag. På tisdagen bad Attendos koncernchef Martin Tivéus om ursäkt till Stine Christophersen på DN Debatt, samtidigt som fackförbundet Kommunal vill se en ”lex Stine”.

– Det har varit en massiv respons. Jag har aldrig fått så många reaktioner, berättar reportern Johanna Sjövall, som gjort dokumentären tillsammans med producenten Magnus Arvidson.

Annons Annons

Vilka är det som hör av sig?
– Väldigt många mejl kommer från anhöriga till personer på Attendos boenden, väldigt många mejl med tips kommer från anställda, men det är också väldigt många lyssnarreaktioner. Och många vill hälsa till Stine Chistophersen och tacka henne för hennes mod.

Leder tipsen till att det blir någon uppföljning?
– Ja, vi jobbar på det nu.

Hur kom det sig att du började granska det här fallet?
– Under våren intervjuade jag flera personer som var anställda på Attendo, och alla tre var mycket noga med att de måste vara anonyma. De ville träffas på platser där ingen kunde se oss tillsammans. Det gjorde att jag blev fundersam och tog kontakt med facket, som uppgav att många av deras medlemmar var rädda för repressalier om de skulle vände sig till journalister. Jag kollade runt lite och hittade intervjun med Stine Christophersen i Expressen och bestämde mig för att ringa henne, och ja, det var så det började. Det var i juni förra året.

Stötte du på några svårigheter under arbetet med dokumentären?
– Det var svårt att få intervjuer med vissa chefer, och det var besvärligt. De måste ju få bemöta uppgifterna och jag måste få ställa frågor.

Nu går Attendos vd ut på DN Debatt i stället för att ställa upp på en intervju med dig. Vad tänker du om det?
– Han ställde upp på intervju i Studio Ett efter att dokumentären sänts, ska sägas, och han kanske ställer upp på en intervju med mig nu, jag har inte hunnit fråga. Men det är klart att genom att välja att skriva en debattartikel i stället för att svara på frågor i dokumentären så får han säga det han vill oemotsagt, och får sista ordet.

Uppfattar du det som att det finns ett problem med meddelarfriheten bland privata vårdföretag?
– Jag har pratat med flera vårdanställda samt med fackliga representanter om detta, och jag skulle säga att det finns en stark tystnadskultur generellt inom vården. Facket menar att det finns en utbredd rädsla för att gå till medier och slå larm om missförhållanden, och om det är så är det förstås ett problem eftersom meddelarfriheten är en del av patientsäkerheten.

Uppger de du har pratat med att det förekommer repressalier mot visselblåsare?
– Ja, men det handlar kanske inte om att man får en erinran som i det här fallet, utan mindre uppenbara repressalier – som att man inte får ett vikariat, eller får färre timmar, eller hamnar på en annan schemarad eller kallas till obehagliga möten med chefer.

Dokumentären kretsar mycket kring de dolda inspelningar som Stine Christophersen gjort, och de är väldigt avslöjande. Tror du att hon hade fått en ursäkt från Attendos vd idag om hon inte gjort de inspelningarna?
– Det är nästan omöjligt att svara på den frågan. Hon har också vänt sig till facket, och det är möjligt att det hade lett fram till samma sak. Men för mig blev förstås inspelningarna viktiga i arbetet, och två tre dagar efter att jag informerade Attendo om att inspelningarna existerade drogs erinran tillbaka. Det kan ju finnas en koppling, men det kan jag inte säkert veta, säger Johanna Sjövall.

Fler avsnitt
Fler videos