”Jag måste alltid dölja en del av mig själv”
Den iranska poeten Roya Zarrin, på besök i Sverige, hyser inget hopp om ökad yttrandefrihet i Iran. Regimen har tillträde till allt, även hennes anteckningsblock, säger hon.
Evenemanget ”En motståndsrörelse på mitt skrivbord” är en poesifestival där Roya Zarrin är en av sex poeter från Iran som har deltagit. Hon har gett ut fem diktsamlingar, den senaste heter För den nya världens skull och gavs ut 2012.
Roya Zarrin bor i staden Aligodarz som ligger i provinsen Lorestan. Hon är inte van vid litterära grupperingar och sammankomster såsom denna poesifestival . Roya Zarrins verklighet är att behöva dölja även för vänner att hon är poet. Hon berättar hur mötet med svenska poeter gör tydligt vilka skilda livsomständigheter de har och hur det visar sig i poesin. Roya Sarrin säger att dikten kan gå förlorad när den lyfts ur sin kontext. Men hon upplever hur hon trots det möter de svenska poeterna med en sak hon menar alla människor bär på, den existentiella oron.
Tror du att det går att förstå censur om man inte har upplevt det?
– Jag vet inte. Jag har aldrig tidigare varit i en miljö där det inte råder censur. Jag vet inte hur det är.
Roya Zarrin poängterar att det finns skillnader beroende på var i Iran man bor, och det hon berättar om är hur det är för henne att vara poet i staden Aligodarz:
– Dikten får aldrig beröra områden såsom politik, kärlekens olika aspekter, och motstånd mot religion. Jag kan inte visa upp mig själv inför samhället. Jag måste alltid dölja en del av mig själv, säger hon.
Roya Zarrin har publicerat en text i Aftonbladet, medverkat i Sveriges radios Kulturnytt och persiska sändning och iranska BBC.
Hur känns det att bli publicerad utan censur?
– När du frågar det börjar jag gråta. Jag kan inte förstå varför något som är möjligt här inte är möjligt i Iran.
Roya Zarrin säger att regimen har tillträde till allt, även hennes anteckningsblock. Hon beskriver sin mobiltelefon som en spion i sitt eget hem. Roya Zarrin skrev en gång en dikt där sista meningen ströks, och därmed hela betydelsen av dikten. Hon berättar att utöver fängelse och mord är utpressning ett tillvägagångssätt för regimen att hålla människor inom ramen.
Vad tänker du om din situation?
– Det känns som att vara sönderklippt, säger Roya Zarrin och visar med händerna hur något delas itu flera gånger.
Vad betyder yttrandefrihet för dig?
– Frihet är att i varje ögonblick kunna välja att vara precis det du vill. Vi är tvingade att i varje ögonblick välja vägen till det religiösa paradiset. Ett paradis som i själva verket är ett helvete, säger hon och refererar till psykologen och psykiatern Carl Jung.
Vad tror du om framtidens Iran?
– Jag är verkligen inte hoppfull. Så länge den här regimen styr landet så tror jag aldrig att vi kommer att ha någon politisk, kulturell, ekonomisk eller religiös yttrandefrihet. Oavsett vilka ansträngningar man gör så försöker de med tusen medel, säger hon.
Vid ett tillfälle säger Roya Zarrin:
– Det är kanske omöjligt för dig att förstå det här, är det?