Gå direkt till textinnehållet

”Jag har upplevt strukturerna på varje arbetsplats”

Journalisten Jenny Nordlander lämnade den 13 april jobbet som chefredaktör på Nöjesguiden efter knappt tre år på posten.

Varför sa du upp dig?
– Jag kände verkligen att det var dags. Det har hänt mycket, jag har varit här i tre år, jag tycker att det är dags att någon annan tar över och kommer in med nya kunskaper.

I augusti släpper Jenny Nordlander boken Mellan raderna. En bok om att vara kvinna och journalist, som innehåller berättelser från olika kvinnliga journalister hon intervjuat. Hennes egna upplevelser från branschen finns också med.

– Det är inte en Metoo-bok. Jag påbörjade den för redan två år sedan. Det handlar inte om fysiska övergrepp, utan om ett mer diffust förtryck som gör att man som kvinna i mediebranschen lätt tappar tron på sig själv och inte förstår varför. Jag vill visa upp strukturer, inte enskilda fall.

Annons Annons

Finns de strukturerna på Nöjesguiden också?
– Jag har upplevt saker på varje arbetsplats jag varit på som har inspirerat mig till den här boken. På DN, Aftonbladet, Sveriges Radio och Nöjesguiden. Att de här strukturerna finns även i ett företag som Nöjesguiden som är så tydligt med sina värderingar är talande.

Åren som chefredaktör har varit präglade av stora förändringar. Hon började sitt redaktörskap med att tvingas pausa printutgivningen. Nu har nya ägaren HKM tillfört nytt kapital och möjliggjort att sänka tryck- och distributionskostnaderna.

– Nu ger vi ut fler printeditioner än vi någonsin gjort, det är jättekul.

Jenny Nordlander tycker att Nöjesguiden varit som bäst när den lyckats koppla ihop värderingar och mål med grundämnena inom kultur och nöje:

– Jag är fortfarande stolt över mitt allra första nummer ”Hatet” från 2015 där vi samlade ihop en rad kända namn som berättade om sina erfarenheter av rasism. I mitt sista nummer knyter jag ihop säcken lite: nu har vi samlat över 13 kvinnliga artister som uppträder på festivaler i sommar, framförallt på Statement festival – där inga män är välkomna. ”Tills alla män har lärt sig”.

Vad ska du göra nu?
– Jag håller det öppet och pratar med lite olika. Jag vill ta det lugnt och välja något jag verkligen vill.

Fler avsnitt
Fler videos