Gå direkt till textinnehållet

”Jag har fått många positiva kommentarer från Fagerstaborna”

Idag öppnar SVT Nyheter en ny redaktion i Fagersta. Reportern Audrey Erath ska bevaka sex kommuner i norra Västmanland och södra Dalarna. ”Det känns jättekul att vara på plats”, säger hon.

SVT fortsätter att öppna nya lokalredaktioner runt om i landet. Under 2021 ska fyra redaktioner etableras, i Flemingsberg, Sveg, Lund – och Fagersta, som slog upp dörrarna idag.

Reportertjänsten i Fagersta är speciell eftersom den delas mellan två redaktioner: SVT Nyheter Dalarna och SVT Nyheter Västmanland. Reportern Audrey Erath ska utöver Fagersta bevaka Avesta, Hedemora, Smedjebacken, Norberg och Skinnskatteberg.

Hur ska du hinna bevaka sex kommuner?
– Det är inte så att båda mina redaktioner lämnar walkover. De kommer att fortsätta att bevaka kommunerna, och jag förstärker bevakningen. Men jag tror att ”snacket på stan”-känslan kommer jag nog mest få här i Fagersta, säger Audrey Erath.

Hon behöver inte heller bevaka alla sex kommunerna samtidigt, hon jobbar för varje redaktion – och tre kommuner – två veckor i stöten.

Hur känns det?
– Det känns jättekul att vara på plats och få vara med om att det öppnas en ny redaktion. Jag har fått många positiva kommentarer från Fagerstaborna jag mött, och även i Avesta.

Är det något särskilt ämne som du vill fokusera på i bevakningen?
– Nja. Jag har jobbat som länsreporter i Västmanland och vet att välfärdsfrågorna är viktiga i de här kommunerna så de kommer nog att bli ingångar i mycket av rapporteringen. Kommunerna liknar varandra på flera sätt och har många beröringspunkter. Politiken och besluten kommer också närmare invånarna än de gör i en större stad.

– Det som jag tror blir väldigt viktigt nu i början är att vi får upp en kvantitet i rapporteringen, så att vi syns. Jag föreställer mig att det kan bli mycket snabba puckar, händelsenyheter, och sedan får man jobba upp en bevakning och bygga nätverk över tid.

Har du någon koppling till Fagersta?
– Ja, det har jag. Jag bor i Västerås men släkten kommer från Fagersta, Avesta och Norberg, så jag känner till trakterna.

Fler videos
Fler avsnitt