Gå direkt till textinnehållet

”Jag går på sånt som är nytt för mig”

För 8 sidors chefredaktör Malin Crona är Almedalsveckan politiska tal, oväntade möten och möjligheten att hela tiden ta samtal vidare.

Vad gör du i Almedalen, Malin Crona?

– Jag ska vara med och lyssna på intressanta debatter och forskning kring läs- och skrivsvårigheter och hur vi gör alla delaktiga och ser till att människor med olika funktionsnedsättningar får samma förutsättningar som alla andra. Jag ska lyssna och ställa frågor. På några seminarier har jag berättat för arrangörerna att jag kommer att finnas i publiken.

Hur länge stannar du?

– I år stannar jag måndag till fredag. Jag brukar vara här varje år. Ibland har jag åkt som privatperson, mest för att lyssna på talen. För mig är det fortfarande väldigt högtidligt att vi talar så mycket om politik under en vecka.

Vad är viktigast för dig i Almedalen?

– De intressanta och oväntade möten som kan uppstå. Och att samtal kan fortsätta. Man kan gå på ett seminarium och ta frågorna vidare till nästa. Det kan bli spännande mötespunkter mellan olika genrer.

– Risken är att man bara går på seminerier som ska bekräfta det man redan vet. Som journalist försöker jag gå på sånt som är nytt för mig, inte bara gammal skåpmat. Om det presenteras en ny undersökning är det intressant att inte bara ha den i handen utan också får tillgång till experter och kanske sådana som berörs av besluten också. Man får en helhetsblick.

Du efterlyste frågor som läsarna vill att du frågar politikerna i Almedalen, har du fått några frågor?

– Ja, jag har fått några stycken, som handlar om barnens situation i samhället, den ökande barnfattigdomen. Vi försöker jobba mycket med läsarinteraktivitet. Ofta tar det tid innan våra läsare reagerar, det kan komma ett långt brev om några veckor. Men de gillar att vi pratar med dem.

Fler avsnitt
Fler videos