”Jag blev så himla arg”

17 april, 2014

Frilansfotografen Anna-Lena Wejderman attackerades av en fotbollshuligan i måndags när hon bevakade Hammarbysupportrarnas marsch från Medborgarplatsen till Tele2 arena i Stockholm för DNs räkning. Mannen tryckte upp kameran i hennes ansikte så att hon fick en smäll. Händelsen ska polisanmälas.

Inför Hammarbys match mot Degerfors i måndags samlades Bajensupportrar på Medborgarplatsen och marscherade strax före klockan 18 längs Götgatan mot Tele2 arena. Frilansfotografen Anna-Lena Wejderman bevakade marschen för DNs räkning.

– Det var ingen avslappnad stämning om man säger så. Folk var fulla och det var smällare och bengaler, berättar Anna-Lena Wejderman.

Hon började fotografera på avstånd med teleobjektiv och väntade sedan in marschen för att få bra vidvinkelbilder.

– Jag ställde mig bakom en bil. De måste ju runda den och då blir det ingen konfrontation, tänkte jag. Men plötsligt ser jag att det kommer en man mot mig med handen höjd. Jag hinner bara tänka att han inte kommer att röra mig, sen trycker han upp kameran i ansiktet så att huvudet åker bakåt. Det gjorde ont och det första jag gjorde var att kolla om det kom blod, för det var en så pass kraftig smäll, säger Anna-Lena Wejderman.

När hon konstaterat att hon inte blödde vände hon sig mot mannen som ställt sig ett par meter bort och stirrade på henne.

– Jag blev så himla arg. Så jävla förbannad. Men när jag ser hur han ser ut inser jag att det inte är någon bra idé att börja prata med honom. Hela kroppen var spänd och munnen var som ett rakt streck. Han var fylld av sin egen makt och sitt adrenalin. Så jag bara står och stirrar tillbaka på honom, jag tänker att jag ska inte vika med blicken. Efter en stund vänder han på klacken och går.

Hon berättar att smärtan satt i resten av kvällen, men hon fortsatte att arbeta.

Har du varit med om något liknande förut?
– Nej, aldrig. Jag har haft att göra med personer som blivit arga och vill att man ska sluta fotografera, men ingen som har gått till angrepp. Jag blev inte rädd, mest paff och förbannad. Han har ingen rätt att stoppa medierna.

Kommer du att bevaka sådana här saker i framtiden?
– Det vill jag ju göra. Inför onsdagens match mellan AIK och Djurgården hade polisen gett AIK tillstånd att marschera samma väg längs Götgatan och planen var att jag skulle bevaka den också för DN. Men efter samtal med bildchefen på DN så kom vi fram till att det inte var en bra idé. Jag är gravid i sjätte månaden. Hade det inte varit för det hade jag velat bevaka AIK-marschen också.

– De här supportrarna är inte där för fotbollen. De är där för helt andra saker och de förstör för alla andra. Det finns inget motsvarande i någon annan del av samhället. Jag tycker att regeringen måste agera. Det är ju farligare för en journalist att bevaka en fotbollsmatch än en nazistdemonstration, säger Anna-Lena Wejderman.

Fångade du honom på bild?
– Ja, jag har en hel bildserie på honom när han kommer mot mig. Så det är ju bra.

Dagens Nyheter uppger att händelsen ska polisanmälas.

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Roger Sahlström tors, 2014-04-17 11:24
Nu gäller det att ställa kritiska frågor? Har det hänt? Känner vi till hennes bakgrund, är hon dömd för något. Har hon skulder, vad äter hon till frukost? ;)
Inlagt av Josef K tors, 2014-04-17 11:27
Vilka källor har ni till denna händelse?. Förutom den intervjuade själv menar jag? Vilka politiska åsikter har fotografen?
Inlagt av Joel tors, 2014-04-17 16:31
Tråkigt att beskriva stämningen som något annat än festlig. Som tur är håller de 10 000-15 000 som gick i marschen inte med. "/.../regeringen måste agera" - ha ha ha!
Inlagt av Sigge I tors, 2014-04-17 17:38
Husby, gängkrig, narkotikahandeln. Nej det farligaste som finns är att bevaka fotboll. Välkommen till verkligheten tack.
Inlagt av Tommy H mån, 2014-04-21 19:52
Va ända in i ..... har hennes bakgrund, vad hon ätit till frukost, om hon har skulder, är tidigare dömd för något eller politiska åsikt för relevans. Hon utförde för h...vete enbart sitt jobb som journalist, vilket innebär att fota/filma och/eller intervjua vid vissa speciella händelser, så vi alla andra som inte av olika skäl kunnat närvara på själva tillställningen får oss en bild av glädjen eller sorgen vi så gärna vill dela med vårt lag. När då sådant här händer ges tyvärr en totalt fel bild av den support jag och många med mig har och vill förmedla till gagn för vårt kära lag. Så skulle ni (Roger Sahlström och Josef K) vilja vara så vänliga och hålla er till sakfrågan och avhålla er från personliga påhopp och godtyckligt svammel. Vill ni uttala andras eller era egna politiska åsikter finns det särskilda forum för detta, men kom då med sakliga inlägg utan en massa egna personliga tyckande, annars blir ni utan större besvär från de politiskt insatta och mer retoriskt erfarenhetsmässiga en liten mumsbit till frukost.
Inlagt av Bo tis, 2014-04-22 16:50
Re> Tommy H. Det var nog ironiska kommentarer eftersom Roger Sahlström som är fotograf blev ifrågasatt av journalister då han sa att han attackerats vid fyra tillfällen då han utfört sitt arbete som just fotograf. Du får söka på tidigare artiklar här på journalistern

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies