Gå direkt till textinnehållet

Isaak uppmärksammades med tårta

Dawit Isaaks 55-årsdag uppmärksammades med en manifestation i centrala Stockholm den 27 oktober.

Födelsedagen firades till Dawit Isaaks ära med tårta och tal. Journalisten och tidigare ordförande för publicistklubben Stig Fredriksson inledde:

– Vi har ett ansvar för våra svenska medborgare. Men Dawit är kvar i fångenskap. Vi kommer inte att ge oss förrän han firar sin födelsedag i frihet, med sin familj.

Författaren Per Wirtén läste ett brev till honom:

Annons Annons

”Vi har aldrig träffats. Men du är min kollega. Och du sitter fängslad utan rättegång för att du gjort det jag också försöker: skriva sanningen.
Jag är här för att jag vill fira din 55-årsdag. Din födelsedag.
Jag vet att ordet fira kan kännas stötande med tanke på omständigheterna — att vi inte vet var du befinner dig eller när du kommer kunna återvända till friheten. Men jag är övertygad om att just dessa vidriga omständigheter gör just firandet viktigt. Fär mig innebär det nämligen att visa dig respekt. Du fyller år, du befinner dig långt borta. Men inga tyranner ska kunna få hindra varken dig, dina närmaste eller dina kollegor från att fira en sådan här viktigt dag.”

Tidningen Journalisten var först med att skriva om Dawit Isaaks fängslande våren 2002. Artikeln visades upp och initiativtagaren Kurdo Baksi konstaterade att rubriken då är lika aktuell idag: Isaac måste åtalas eller släppas fri.

Abraham Tesfalul Zere, eritreansk journalist och generalsekreterare i Eritreanska PEN beskrev i sitt tal hur det är i Eritrea idag:

– Det är kriminellt att vara journalist i Eritrea. Vi hade förhoppningar efter freden med Etiopien, men om något så har det blivit värre sedan dess.

Födelsedagsfirandet avslutades med att journalisten Mia Wendel läste en av Dawit Isaaks texter.

Födelsedagen arrangerades av Tidningen Journalisten och Kurdo Baksi, med stöd av Journalistförbundet, Författarförbundet och Reportrar utan gränser.

Fotnot: Den svenske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001.

Fler avsnitt
Fler videos