Gå direkt till textinnehållet

Inspektion på Södermanlands Nyheter – höga sjuktal ett problem

Arbetsmiljöverket genomför en inspektion på Södermanlands Nyheter på torsdagseftermiddagen. Tidningens chefredaktör Anna Falk (bilden) välkomnar inspektionen och hoppas att den ska leda till att man blir bättre på att förebygga arbetsrelaterade sjukdomar.

Under 2017 ökade sjukskrivningstalen på Södermanlands Nyheter och tre journalister var långtidssjukskrivna. På torsdagseftermiddagen genomför Arbetsmiljöverket en inspektion på tidningen för att bland annat undersöka hur man förebygger risker för sjukdomar i arbetet.

– Jag kan konstatera att vi har haft fler sjukskrivningar än tidigare och det är något vi har tagit upp med ledningen. Det är bra att det blir en inspektion, säger Tommy Kägo, ordförande i journalistklubben på Södermanlands Nyheter.

Även tidningens chefredaktör Anna Falk välkomnar inspektionen.

Annons Annons

– Det är bara positivt. Jag hoppas att vi får veta vad vi borde göra, om vi inte redan gör det. Ingen vinner på sjukskrivningar på grund av arbetet – det är kostsamt för företaget och för den som är sjukskriven. Vi försöker satsa mer på friskvård i förebyggande syfte, säger Anna Falk.

De tre långtidssjukskrivningarna under 2017 gjorde att arbetsgivaren började titta närmare på hur arbetsbelastningen ser ut, uppger Anna Falk. Nu är alla tre tillbaka i arbete, fast inte på heltid.

– Jag tror i och för sig inte att sjukskrivningarna är högre här än i branschen i snitt, men det finns saker vi kan göra för att bli bättre på att förebygga långtidssjukskrivningar. Det vi lärt oss är att vi måste bli bättre på att sätta gränser. Alla medarbetare har höga krav på sig själva, kanske högre krav än vad vi som arbetsgivare har. Vi måste bli tydligare och säga nej till medarbetare som tar på sig för mycket, kanske särskilt de medarbetare som går igång mest, säger Anna Falk.

Personalminskningarna på SN har varit omfattande, som för övriga landsortspressen. För tio år sedan fanns det 43 redaktionella tjänster på tidningen, nu är de nere på 30.

– Det är klart att det har påverkat. Samtidigt är det förmodligen lätt att känna att arbetsbelastningen ökar när det tillförs nya arbetsuppgifter, men så glömmer man bort att vissa arbetsuppgifter har tagits bort. Ett särskilt problem är att det ständiga flödet av mejl och arbetsuppgifter blir liggande för att man inte hinner med, och det leder till att man känner sig otillräcklig. Så ska man inte behöva känna, vi måste vara tydliga med att man ska prioritera i flödet. Vissa saker ska prioriteras ned, säger Anna Falk.

Journalister på SN som Journalisten har varit kontakt med anser att stämningen på tidningen är låg, och att den höga arbetsbelastningen har lett till både sjukskrivningar och att folk lämnar tidningen. Anna Falk anser att det finns visst fog för den beskrivningen, men att den nog gäller många landsortstidningar.

– Det är inte lätt att känna sig trygg i den här branschen. Vi matas hela tiden med information om att vi befinner oss i en nedåtgående bransch, redaktionerna minskar och arbetet förändras. Det leder förstås till att stämningen på redaktionen, och på många redaktioner i landet, inte alltid är så god. Man saknar ibland framtidstro, och det påverkar också hur man mår på jobbet.

– Nu har vi faktiskt inte haft någon personalminskning sedan vi gick från 34 till 30 redaktionella tjänster i början av 2017, och det finns inga planerade personalminskningar under 2018. Vi ser ju en framtid för tidningen med fler digitala abonnemang, samtidigt som papperstidningen fortfarande har en hög hushållstäckning. Det går att bygga vidare på, säger Anna Falk.

Fler avsnitt
Fler videos