Gå direkt till textinnehållet

Ingress Media vänder upp och ner på redaktionerna

Ett nytt sätt att göra tidning vänder upp och ner på den redaktionella organisationen på Ingress Media ABs tidningar i Västmanland. Samtidigt vill ledningen minska bemanningen med 21,1 journalisttjänster och lägga ner alla lokalredaktioner.

Ett nytt sätt att göra tidning vänder upp och ner på den redaktionella organisationen på Ingress Media ABs tidningar i Västmanland. Samtidigt vill ledningen minska bemanningen med 21,1 journalisttjänster och lägga ner alla lokalredaktioner.

De tidningar som ingår i koncernen är Sala Allehanda, Avesta Tidning, Fagersta–Posten och Bärgslagsbladet med avläggaren Arboga Tidning.

Redan före sommaren aviserade ledningsgruppen stora förändringar inom Ingress Media och i förra veckan fick personalen information om planerna.

– Nedskärningarna är nödvändiga för att tidningarna ska överleva, säger Göran Lundberg, vd på Ingress Media. Halvårsbokslutet visar stort minus och sedan 1993 dras företaget med en samlad förlust på 20 miljoner kronor. Samtidigt vill vi skapa en modern, nyorienterad organisation. Den hade vi velat genomföra även om det inte varit katastrofläge i ekonomin.

Nedskärningarna kommer att drabba alla personalkategorier på tidningarna eftersom samordningsvinster ska göras även inom administration och produktion. Sammanlagt försvinner 44 av 145 tjänster.

Enligt Göran Lundbergs vision ska journalisterna i framtiden arbeta i självstyrande grupper som får ta ett större ansvar för att göra tidningar som tilltalar läsarna. Gränserna mellan till exempel fotografer, redigerare och reportrar löses upp. Alla ska kunna fotografera, skriva sport och allmänt och redigera egna sidor.

Han är inte orolig för att tidningarna kommer att försämras, utan tror på personalen och är bergfast övertygad om att redaktionerna ska klara att göra de lokala tidningar som läsarna vill ha.

– Många av våra journalister är vana att arbeta över hela det journalistiska fältet och har redan i dag de erfarenheter som den nya organisationen fordrar.

Han tycker att Journalistförbundet borde applådera förslaget eftersom företagets organisationstankar innebär kompetensutveckling för journalisterna.

– Vi kommer att lägga mycket kraft på att få fungerande grupper som ska jobba efter klara mål.

Det kan vara att under en bestämd tidsperiod göra nedslag inom ett visst bevakningsområde eller att skriva artiklar riktade till en speciell målgrupp – något som gruppen får lösa efter eget huvud.

– Förhoppningsvis ska den samlade kunskapen i gruppen skapa en dynamisk redaktion. En grupporganisation kan också ge större slagkraft när det behövs.

I förslaget ingår ett samarbete mellan tidningarna på flera områden. Så skapas till exempel en gemensam familje– och debattredaktion för alla tidningarna.

– Tidningarna är inte konkurrenter utan ska hjälpas åt. Betydligt fler människor än i dag kommer att arbeta för alla titlarna och inte enbart för det egna tidningshuset.

Några stora, dyra teknikinvesteringar är inte aktuella.

– Vi ska utnyttja den teknik som redan finns på ett bra sätt. I dag är den så användarvänlig att alla kan lära sig att hantera den.

Förhandlingar om den nya organisationen har redan inletts. När de är klara står bemanningsplanen i tur. Enligt tidsplanen ska den nya organisationen fungera från 1 mars 2000.

– Vi kommer att följa de arbetsrättsliga reglerna till punkt och pricka, försäkrar Göran Lundberg.

På Bärgslagsbladet/Arboga Tidning har journalisterna i stort accepterat det nya organisationsförslaget. Tidningarna har sedan ett år tillbaka ingen fungerande klubb utan får hjälp av Journalistförbundet.

Thomas Ahlin, klubbordförande på Sala Allehanda, Fagersta–Posten och Avesta Tidning, säger att det finns en förståelse bland personalen för att något måste göras med tanke på de miljonförluster som Ingress Media dras med.

– Men trots att vi var förvarnade hade vi inte kunnat drömma om att förslaget skulle få den här omfattningen. Det blev en chock. Stämningen är nedslagen eftersom många kommer att sägas upp.

Det finns också en oro på redaktionerna för att den nya organisationen ska sänka kvaliteten i tidningarna.

– De kommande förhandlingarna får visa var ribban ska sättas. Vi vill ju inte att den ska sänkas.

Så slår bantningsförslaget:

Avesta Tidning: 5,3 journalisttjänster av 11,3 försvinner.

Fagersta–Posten: 4,6 tjänster av 11,6 skärs bort.

Sala Allehanda: 6,8 tjänster av 24,3 försvinner.

Bärgslagsbladet: 5,4 tjänster av 19,8 skärs bort.

Arboga Tidning: utökas med en tjänst till 4.

Förslaget innebär att enmansredaktionerna i Heby, Östervåla, Skinnskatteberg och Norberg läggs ner.

Fler avsnitt