Gå direkt till textinnehållet

Inget kollektivavtal i utlandstjänst

De svenska kollektivavtalens villkor gäller inte automatiskt för journalister på utlandsjobb. Så tolkar Journalistförbundet avtalstexten och vill etablera en praxis på detta rättsligt oprövade område. – Oklarheterna drabbar en liten grupp, men drabbar den hårt, säger Arnold Jeppsson, som leder förbundsstyrelsen utlandsgrupp.

De svenska kollektivavtalens villkor gäller inte automatiskt för journalister på utlandsjobb. Så tolkar Journalistförbundet avtalstexten och vill etablera en praxis på detta rättsligt oprövade område.
– Oklarheterna drabbar en liten grupp, men drabbar den hårt, säger Arnold Jeppsson, som leder förbundsstyrelsen utlandsgrupp.

Enligt utlandsgruppen måste varje individ nu förhandla sina villkor vid varje utlandsresa, även om några tidningar, som Svenska Dagbladet, nu har infört en avtalspraxis för sina medarbetares utlandsresor. Arnold Jeppsson tror att behovet av en generell praxis har vuxit i takt med att ökad bevakning av politiken i Bryssel och fler näringslivskontakter utomlands. Frågan aktualiseras även i samband med stora sportevenemang. Journalistförbundets förbundsstyrelse tog upp frågan förra tisdagen, och beslöt då att den skulle behandlas vidare vid en avtalskonferens i höst.

– Vi vill att det gula avtalet även ska gälla utomlands, säger Jeppsson.

Fler avsnitt
Fler videos