Gå direkt till textinnehållet

Inga direktsändningar när TV4 Sverige görs om

TV4 slutar direktsända lokalnyheter. I stället ska alla nyhetssändningar bandas. Även SVT har planer på att banda vissa lokala nyhetsprogram.

TV4 slutar direktsända lokalnyheter. I stället ska alla nyhetssändningar bandas. Även SVT har planer på att banda vissa lokala nyhetsprogram.

Inga lokala nyhetsprogram ska sändas direkt när TV4 Sverige organiserar om. I dag sänder 16 lokala stationer nyheter men från och med nästa år ska inslagen skickas till de nya sändningsorterna Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå, som sätter ihop nyhetsprogrammen och sköter utsändningen.

Förändringen innebär att många lokala pro­gramledare försvinner. Tittare i exempelvis Värmland får inte längre se en programledare som sitter i en studio i Karlstad. Den arbetsuppgiften ska skötas från Göteborg.

– Det kommer att finnas möjlighet att sända direkt om något stort skulle hända. Men det kommer att vara så sällan att vi måste öva oss för att behålla denna kunskap, säger Eva Nilzon i TV4 Sveriges journalistklubb.

Journalistklubben på TV4 Sverige är orolig för att tittarna ska tycka att den lokala närvarokänslan försvinner utan programledare på orten och med uteslutande bandade nyhetssändningar.

– Vi gick från TV-team till enmansreportrar. Nu ska vi göra oss av med direktsändningar. Vi undrar var gränsen går för vad tittarna tål, säger Eva Nilzon.

Från början var det tänkt att omorganisationen skulle träda i kraft i samband med att TV4s koncessionsavtal med staten går ut den 31 januari 2008. Men tekniken att samla in inslag från videoreportrar runt om i landet, som sedan sätts samman till inslag på de fyra sändningsorterna, finns ännu inte. Dessutom ligger tab­låerna fast fram till juli och går inte att ändra. Eftersom det återstår många tekniska problem att lösa är det oklart när TV4 genomför förändringarna.

Enligt den nya organisationen ska TV4s regionala kanaler inte ha några anställda fotografer och bildredaktörer. Videoreportrar filmar och redigerar sina egna inslag. För TV4 innebär det en besparing att endast ha videoreportrar. Genom att inte längre sända direkt från de flesta orter behövs det inte längre lika många bildproducenter och tekniker.

Det är ännu oklart hur många fotografer och bildredaktörer som måste sluta, eftersom TV4 öppnar fyra nya kontor­ – Borås, Karlshamn, Helsingborg och Örebro – och de fotografer som har erfarenhet som redaktör kan söka dessa tjänster. Totalt ska det finnas 24 stationer efter omorganisationen.

För att få söka jobb som videoreporter har TV4-ledningen satt som krav att fotografer och bildredaktörer ska kunna nyhetsvärdera och ha jobbat självständigt i minst två år.

Magnus D Westlund, teknikansvarig och bildproducent på TV4 Värmland, är en av dem som fått veta att han inte kan jobba kvar, då ledningen inte tycker att han uppfyller de nya kraven.

– Cheferna anser att jag inte klarar av att nyhetsvärdera ensam, eftersom videoreportrarna jobbar ensamma vissa morgnar och kvällar. Jag har planer på att starta eget och hyra ut min kompetens som fotograf och redigerare till produktionsbolag, säger Magnus D Westlund.

Den osäkra framtiden för fotografer och bildproducenter har gjort att många redan har sagt upp sig.

– Detta har lett till att det har blivit svårt att rekrytera folk till tjänster som blivit lediga, säger Eva Nilzon.

Sveriges Television ska under våren 2008 utöka de regionala sändningarna med ytterligare sju upplagor, från dagens elva till 18. Men nyhetssändningarna som berör områdena Östersund, Gävle, Jönköping, Uppsala, Västerås, Halland och Blekinge ska inte sändas direkt, utan bandas.

– Vi är motståndare till nyhetssändningar som inte sänds direkt, säger Kenneth Sundin, journalistklubbens ordförande på SVT.

pj@journalisten.se

Fler videos
Fler avsnitt