Gå direkt till textinnehållet

Hanna Stjärne: ”Inga erbjudanden om avgångsvederlag”

Sparpaketet på SVT Journalistklubbens önskemål om frivilliga lösningar kommer inte att gå att uppfylla, säger SVTs vd Hanna Stjärne till Journalisten. Sparpaketet på SVT kommer att slå särskilt hårt mot undertextarna när SVT går över till AI-textning på bred front.

En tredjedel av den föreslagna personalneddragningen om 70-80 tjänster på SVT kommer att beröra arbetet med textning. Det innebär att fler än 20 undertextare riskerar att förlora jobbet.

– Det är en avdelning som kommer att påverkas mycket av de åtgärder vi föreslår nu, säger SVTs vd Hanna Stjärne till Journalisten.

Journalistklubben på SVT ställer sig frågande till satsningen på mer automatiserad textning, eftersom man menar att den inte fungerar så väl som man skulle önska. Hanna Stjärne menar dock att AI-textning är framtiden:

Annons Annons

– Vi har haft automatiserad textning på våra lokala kanaler i ett och ett halvt år, så det här är inget nytt för oss. Tekniken utvecklas dessutom väldigt fort och vi ser att AI-textningen blir bättre.

Journalistklubben uppmanar er att leta frivilliga lösningar, att gå ut med erbjudanden om avgångsvederlag. Kommer ni att göra det?
– Vi kommer att undersöka flera möjligheter, bland annat avtalspensioner, men vi har inte råd att gå ut med erbjudanden om avgångsvederlag. Vi har haft en kostnadsökning om 400 miljoner kronor, vi har redan sparat 200 miljoner kronor och vi behöver nu spara lika mycket till. Vi har inte råd med avgångsvederlag.

En kostnadsökning om 400 miljoner kronor, hur hamnade ni här?
– Den ekonomiska ramen för SVT sattes 2019, före pandemin, före kriget i Ukraina och före den högsta inflationen i Sverige på 30 år. Samtidigt har det skett en stor kostnadsökning för tv-produktion, vi har fått kraftigt ökade säkerhetskostnader – vi har en helt central roll för den civila beredskapen. Våra medel ökar med två procent årligen. Det är förklaringen.

SVT har redan sparat 200 miljoner kronor, bland annat på minskade lokaler, framför allt i Stockholm där lokalkostnaderna minskar med 30 procent när SVT flyttar ut ur kontorshuset och in i tv-huset.

Du har nyss presenterat det största sparpaketet på SVT i modern tid. Hur känns det?
– Det är allvarsamt. Det är stora besparingar. Vi jobbar hårt för att de ska drabba publiken så lite som möjligt och vårt mål har hela tiden varit att värna de redaktionella verksamheterna, men tyvärr går det inte att undanta dem längre.

Fler avsnitt
Fler videos