Gå direkt till textinnehållet

IFJ kräver utredning om dödandet av journalist i Ukraina

Internationella journalistfederationen (IFJ) och Europeiska journalistfederationen (EFJ) uppmanar ukrainska myndigheterna att göra en ingående utredning om hur det gick till då den italienske fotografen Andrea Rochelli och den ryske tolken Andrey Mironov dödades i östra Ukraina i lördags.

Enligt rapporter dödades Rocchelli och Mironov i Slavjansk den 24 maj då de bevakade strider mellan regeringsstyrkor och proryska upprorsmän. Det italienska utrikesdepartementet har meddelat att de exakta omständigheterna kring Rocchellis död fortfarande är oklara eftersom situationen på marken var ”svår att kontrollera” även för ukrainska myndigheter.

Men William Roguelon, en fransk fotograf som reste med Rocchelli och Mironov, säger att de två träffades av granater då de tog skydd i ett dike vid en vägkant.

”Vi är djupt bedrövad av att höra att den högt respekterade journalisten Andrea Rochelli och tolken Andey Mironov dödats. Vi uppmanar myndigheterna i Ukraina att genomföra en omedelbar och grundlig utredning för att ta reda på exakt vad som hände i det här fallet och se till att de ansvariga ställs till svars”, säger IFJs president Jim Boumelha i ett pressmeddelande.

Rochelli var en av grundarna av nyhetsbyrån Cesura och var känd för att dokumentera oroligheterna i Ukraina. Hans bilder har bland annat publicerats i Newsweek och Le Monde.

IFJ och EFJ uppmanar alla parter som är inblandade i oroligheterna i Ukraina att respektera journalisters frihet och rättigheter, samtidigt som man uppmanar medieägare att skydda sina journalister och vidta alla nödvändiga åtgärder för att öka deras säkerhet.

 

Fler avsnitt
Fler videos