Gå direkt till textinnehållet

Icke önskvärda har fått sluta på Se & Hör

Tidningen Se & Hör har gjort sig av med en rad journalister.—De förklarades som icke önskvärda. Sedan satte ledningen för Se & Hör journalisterna under hårt tryck för att få dem att sluta, säger Lilian Ottosson, vice ordförande i Allerföretagens journalistklubb.

Tidningen Se & Hör har gjort sig av med en rad journalister.

—De förklarades som icke önskvärda. Sedan satte ledningen för Se & Hör journalisterna under hårt tryck för att få dem att sluta, säger Lilian Ottosson, vice ordförande i Allerföretagens journalistklubb.

Se & Hör ägs av Allerkoncernen. I samband en omstrukturering i höstas fick journalisterna välja mellan att stanna kvar inom koncernen eller följa med Se & Hör till ett nytt bolag.

Enligt Lilian Ottosson fick de anställda löftet att ingen skulle avskedas.

—Men bara någon vecka efter det att journalisterna valt att fortsätta på Se & Hör fick de veta att ledningen gjort en lista över vilka man ville bli av med.

—Trycket från ledningen var så hårt att de inte kunde stanna.

Tre journalister och en fotograf fick upp till två årslöner för att sluta.

—Jag sa vad jag tyckte och hamnade i kylan. Istället för att lösa motsättningarna inom redaktionen valde ledningen att köpa ut bland annat mig.

Det säger journalisten Kerstin Karlsson som arbetat på Se & Hör och dess föregångare Hänt i Veckan sedan 1989.

Se & Hörs chefredaktör Tommy Schönstedt tillbakavisar alla påståenden om nedtystade och obekväma journalister.

—Det rör sig om duktiga medarbetare som fått sluta eftersom vi vill göra en nysatsning. Vi vill ha mer ungdomligt, nyhetsbetonat material men de tidigare medarbetarna hade fel inriktning och var för gamla.

Journalistklubben på Allerföretagen har skickat en protestskrivelse till ledningen för Se & Hör som anklagas för att ha kränkt sina tidigare medarbetare.

—Vill man nysatsa måste man vidareutbilda folk och ge dem en chans istället för att bara tvinga bort dem, kommenterar Lilian Ottosson.

—Hur tysta är de som är kvar på Se & Hör, frågar sig Kerstin Karlsson.

Fler avsnitt
Fler videos